Testing the adequacy of social control and social learning theories in explaining the substance use among youth: Kyrgyzstan
Sosyal kontrol ve sosyal öğrenme teorilerinin gençler arasındaki madde kullanımını açıklamadaki yeterliliklerinin test edilmesi: Kırgızistan
  1. Tez No: 332756
  2. Yazar: BEKCHORO ALIIASKAROV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN DOLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Kullanımı, Sigara, Alkol, Yasa Dışı Uyuşturucu, Sosyal Kontrol, Sosyal Öğrenme, Sosyal Bağ, Tanımlamalar, Ayırıcı Birliktelikler, Gözlemsel Öğrenme, Taklit, Substance Use, Cigarette, Alcohol, Illicit Drug, Social Control, Social Learning, Social Bond, Definitions, Differential Association, Observational Learning, Imitations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımından oluşan madde kullanımı ampirik çalışmalar ile gençler arasında hızla gelişen ve çok yaygın sapma davranış haline geldiği tespit edilmiştir. Bu doktora tezinin asıl amacı- sosyal kontrol ve sosyal öğrenme teorilerinin Kırgızistan gençleri arasındaki madde kullanımını açıklamadaki yeterliliklerinin test edilmesini hedeflemektedir. Çünkü, hemen hemen bütün kriminoloji teorileri batı toplumlarında icat edilmiş ve test edilmiştir; dolayısı ile bu araştırma Kırgızistan gençleri arasındaki madde kullanımı üzerindeki kriminolojik teorilerinin belirleyiciliklerini test eden ilk çalışma olacaktır. Ancak, şu bilinmelidir ki aynı kriminoloji teorileri diğer bütün toplumlar ve kültürler için genellenebilir oldukları bilinmemektedir. Araştırma hipotezleri sosyal kontrol ve sosyal öğrenme teorileri ilkelerine bağlı olarak geliştirilmiştir. Kırgızistan?ın başkenti Bişkek?te 25 lisede birey düzeyinde geri bildirimli anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda anne, baba, kardeş ve arkadaş grubunun gençlerin madde kullanımı üzerinde güçlü belirleyici oldukları tespit edilmiştir. Velilere olan bağlılık ise aynı şekilde bütün madde kullanım türleri ile anlamlı derecede ilişkili çıkmaktadır. Madde kullanımına olan erişimin içki ve esrar kullanımlarının güçlü belirleyicileri oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Substance use consisting of using tobacco, alcoholic beverages, and illicit drugs is empirically marked as the most developed problem behavior among adolescents. The current doctorate research aimed to examine the adequacy of social control and social learning theories to explain a behavior of substance use among Kyrgyz youth. Since, almost all criminological theories were tested in western societies; this is the first study testing criminological theories on the substance use behavior in Kyrgyzstan. However, it is unknown that the same criminological theories are generalizable for other societies and cultures. Research hypotheses were developed on theory based assumptions of social learning and social control. Individual level self-reported survey data was administered to high school students at 25 different schools in the capital city of Bishkek. Findings of the research indicated that parental, sibling, and peer influences were the strong predictors of substance use among youth. Definitions favorable to substance use were significantly associated with the cigarette smoke and alcohol use. Attachment to parents was another significant determinant of all types of substance use. Access to substance use was found significantly predictive for drinking alcohol and marijuana use.