Power and identity in Lancastrian England: 1399-1461 English historical writing in the fifteenth century
Lancaster Dönemi İngiltere'sinde güç ve kimlik: 1399-1461 15. yüzyılda İngiliz tarih yazıcılığı
  1. Tez No: 332780
  2. Yazar: FATİH DURGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVID THORNTON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Lancaster İngiltere?si, Tarih Yazımı, Kronikler, 4.Henry, 5. Henry, 6. Henry, Propaganda, Lancastrian England, Historiography, Chronicles, Henry IV, Henry V, Henry VI, Propaganda
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
4.Henry?nin 1399 yılında tahtı ele geçirmesiyle başlayıp, torunu 6. Henry?nin 1461 yılında tahttan indirilmesiyle sona eren Lancaster dönemi İngiliz tarihinin en önemli dönemlerinden biriydi. Bu dönem, Lancaster hanedanın iktidardaki pozisyonunu meşrulaştırma çabaları, merkezi hükümetle yerel güçler arasındaki mücadeleler, Yüzyıl Savaşları, Lollard sapkınlık hareketi ve Güller Savaşı gibi bir dizi biçimlendirici gelişmeler ve olaylara tanıklık etmiştir. Dönemin biçimlendirici önemine karşın, Lancaster dönemi tarih yazıcılığı bazı nedenlerden dolayı ihmal ve göz ardı edilmiştir. Üstelik, dönemin kronikleri Lancaster propaganda ürünü olarak düşünülmüşlerdir. Bu nedenle, bu tezin ana konusu ve amacı Lancaster dönemi İngiltere?sinde ortaya konmuş olan tarih yazımı örneklerini tarih yazıcılığındaki çağdaş gelişmelerin ışığında yeniden irdelemek olacaktır. Bir bütün olarak, kroniklerdeki veriler ve bilgilerin analizi, yazıldıkları dönemin tarihsel bağlamı içinde okunarak yapılacaktır. Bu bağlamda, bu çalışma Lancaster döneminde ortaya konan tarihi eserlerin yeniden bağlamsallaştırmasını önermektedir. Ayrıca, bu tez, dönemin tarih eserlerinin genel özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına, bu eserleri unutulmaktan kurtarmaya çalışarak, katkı sağlayacaktır. Böylece, bu tez, özelde, Lancaster dönemi tarih yazıcılığı genelde ise geç Orta çağ tarih yazıcılığı alanlarında büyük bir boşluğun doldurulmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The Lancastrian period, which began with the usurpation of Henry IV in 1399 and ended with the deposition of his grandson Henry VI in 1461, was one of the most significant periods in English history. This period witnessed a series of formative developments and events such as attempts by the Lancastrian dynasty to legitimise its position on the throne, the conflicts between central government and regional powers, the Hundred Years War, the Lollard heresy and the Wars of the Roses. Despite the formative importance of the period, Lancastrian history writing has been largely neglected and ignored for a number of reasons. Furthermore, the chronicles of the period have been considered as products of Lancastrian propaganda. Therefore, the main subject and intention of this thesis will be to reconsider historical writing produced in Lancastrian England in the light of current approaches in historiographical studies. As a whole, the analysis of the evidence in the chronicles will be made by reading them in the historical context in which they were written. In this sense, this study offers a re-contextualisaton of the historical writing produced during the Lancastrian period. Moreover, this thesis will contribute to a better understanding of the general characteristics of historical writing of the period by attempting to rescue it from near oblivion. Thus, this thesis, will hopefully help to fill a great gap in the field of the historiography of Lancastrian rule, in particular, and in the discussion of late medieval historical writing in general.