Güverte genişliğinin burulma zorlamasına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the deck width on torsional force
  1. Tez No: 332839
  2. Yazar: ERCÜMENT UĞUR YÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi mukavemeti, gemi elemanları, geniş güverte açıklıklı gemiler, Ship strength, ship structural elements, ships which have large deckopenness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Gemilerde burulma momentleri, özellikle, gemi omuzluklarından gelen dalgalardan ve gemi boy eksenine göre simetrik olmayan yüklemelerden oluşurlar. Konteyner gemileri gibi büyük güverte açıklıklı gemilerde, bu burulma momentlerinden kaynaklanan kayma gerilmeleri, dikkate değer büyüklüklere ulaşmaktadır. Gemi omuzluklarından gelen dalgaların oluşturduğu burulma momenti, gemi boyunca değişmektedir. Ayrıca, gemi ambarlarının başladığı enine kesit oldukça rijit olduğu için, gemi boy eksenindeki şişmeler engellenmektedir. Bu nedenlerle, üniform burulma teorisinin sabit burulma momenti ve enine kesitlerin boy ekseninde serbest şişebilmesi ön şartları gerçekleşmemekte, gemi enine kesitinde kayma gerilmelerinin yanında, gemi boyu ekseninde şişme normal gerilmeleri oluşmaktadır. Bu çalışmada, gemi boy eksenine eğik gelen dalgaların ve simetrik olmayan yüklerin oluşturduğu burulma momenti etkisindeki gemi enine kesitine sahip bir dubada oluşan kayma gerilmelerine ve boyuna şişme normal gerilmelerine, güverte genişliğinin (a) etkisi incelenmiştir.Bu amaç için, duba, statik burulma momenti, dalgalardan kaynaklanan burulma momenti ve simetrik olmayan yüklerin oluşturduğu burulma momenti etkisinde bırakılmıştır. Ardından da, üniform burulma teorisi ve üniform olmayan burulma teorisi baz alınarak, güverte genişliğinin gemi genişliğine oranının (a/B) 0 (tam açık kesit); 0,219; 0,250; 0,281; 0,313; 0,344; 0,999 (yaklaşık kapalı enine kesit) veya 1(tam kapalıenine kesit) olması durumları için kayma gerilmelerinin ve normal gerilmelerin enine kesitteki değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The torsional moments in ships, in particular, is formed by the incoming waves fromthe ship bow and the loading that is not symmetric with respect to ship lenght axis. Inships which have large deck openness, such as containerships, the shear stress that is caused by the torsional moment reaches there markable magnitudes. The torsional moment formed by the incoming waves from the ship bows varies through out theship. In additional, the bloating at the ship lenght axis is prevented because thetransverse section where the cargo area of the ship starts is rigit. For these reasons, prerequisites for the constant torsional moment of the uniform torsional the oryandthe independent bloating of the transverse sections at the lenght axis are not provided. Addition to the shear stress at the ship transverse section, the bloating normal stres occurs at the ship lenght axis. The effect of the deck with for shear and bloating normal stress that is produced the torsional moment, which is formed by the incoming waves from the ship bow and the loading that is not symmetric with respectto ship lenght axis, in barges which have ship section, are investigated in this thesis.For these aim, the barge is effected by statical torsional moment, torsional moment which is formed by waves and torsional moment which is produced nonsymmetrical load. Then values of shear and normal stress are calculated for ratio between deck width and ship beam(a/B), which are 0(opened section); 0,219; 0,250; 0,281; 0,313; xx0,344; 0,999(approximate closed section) and 1(closed section), according to uniform torsional theory and nonuniform torsional theory.