Diesel motorlarında motorin ve LPG yakıtlarının birlikte kullanımının deneysel olarak araştırılması
The experimental investigation of the diesel and LPG fuels together in diesel engine
- Tez No: 332838
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP TEKİN ERGENÇ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: LPG, Diesel motor, Çift yakıtlı motor, LPG, Diesel Engine, Dual Fuel Engine
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
LPG, emisyonları açısından çevresel avantajlar sunması ve birim fiyatının daha ucuz olması sebebi ile gün geçtikçe ülkemizde daha da çekici hale gelmektedir. Bu konuda gerek yakıt gerekse yakma sistemi satışı yapan tüm firmalar pazardaki paylarını artırmak için çeşitli arge çalışmaları yapmaktadırlar. Günümüzde Benzinli araçlarda LPG kullanımının daha çok eski araçlara yönelmesi ve Diesel motor yakıtı motorininde fiyatındaki aşırı artış, LPG sistemi üreten firmaları Diesel motorunda LPG kullanımı konusuna yöneltmiştir. Konu ile ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde, LPG yakıtının performansta bir miktar düşüşe neden olduğu görülmektedir. Bu noktadan hareketle, LPG yakıtı ile Diesel yakıtının uygun oranda karıştırılması ile bu düşüşün minimuma indirilebileceği düşünülmektedir. Günümüzde kullanılan elektronik kontrollü bir Diesel püskürtme sisteminde; püskürtme avansı, püskürtme süresi içerisinde zamana bağlı yakıt miktarı ve farklı enjektörler kullanılarak değişken dolgu yapısı oluşturularak performans ve emisyon yönünden değişim gözlenecektir.
Özet (Çeviri)
By the day, LPG becomes more attractive at our country because of provides environmental benefits in terms of emissions and unit price of it is less expensive.At that time; all the companies, engaged in the sale of fuel and combustion system to increase their share of the market make the various R & D studies. Nowadays, the use of LPG in gasoline vehicles turn to old vehicles and excessively increase the price of the diesel motor fuel diesel fuel, producing the LPG system companies have forced the issue of the use of LPG at diesel engine. Studies on this subject is examined, is seen to cause a slight decrease in performance of LPG fuel. From this point on, thisdecline is considered to download minimum about Diesel fuel with LPG fuel by mixing the appropriate ratio. The injection advance in used today an electronicallycontrolled diesel injection system ,using the time-dependent fuel quantity and different injectors in injection duration, creating a variable fill structure in terms of performance and emissions will be determined.