Sanatsal tekstilde stilize figürlerin kullanımı
The stlyized figures in the artistic use of textiles
- Tez No: 333223
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CAFER ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sanat Yapıtı, Stilize Figür, Tekstil, Sanatsal Tekstil., Work of Art, Stilized Figure, Textile, Artistic Textile
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sanatsal Tekstilde Stilize Figürlerin Kullanımı? konulu bu tez çalışmasında, sanatsal tekstilde stilize figür kullanımı ve sanat yapıtına kattığı estetik değerler açıklanmaya çalışılmıştır. İlk sanat yapıtlarından günümüz çağdaş sanat yapıtlarına kadar, her dönem tüm görsel sanat alanlarında stilize figür kullanımı görülmektedir. Sanat yapıtına estetik değerler kazandıran ve kavramsal bir dil olarak kullanılan stilize figür, anlatımda ana unsur olmuştur. Sanatçı stilize figür ile yaratıcı ifade alanını genişletebilmektedir. Bu çalışmada geniş bir perspektiften bakarak, görsel sanat yapıtlarında stilize figür kullanımı içeren örnekler incelenmiş ve görsel sanat alanlarından biri olan, sanatsal tekstilde stilize figür kullanımın önemi vurgulanmıştır. Ayrıca ulusal ve uluslararası çağdaş sanat sergilerinde yer alan, sanatsal tekstil eserlerinin incelemesi yapılarak, sanatsal tekstil eserlerinde stilize figür kullanımın yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The stylized figures in the artistic use of textiles?? in this thesis, the use of artistic textile stylized figüre and the aesthetic value it adds to a work of art will be explained. From the first works of art to nowaday?s comtemporary works of art, the use of stilized figure can be observed in each period. Addition to the ability for aesthetic values of a work of art, stylized figure is used as a conceptual language and it has been the main elementof expression. In this way, the artist can expand creative expression space with stylized figure. In this study, examples of the use of a stylized figure in the visual art works are examined and one of the visual arts that, use of stylized figures emphasize the importance of artistic textiles in a wider perspective looking. In addition, national and international contemporary art exhibitions in the textile works of art were investigated that the importance of the stylized figure in the artistic use of textiles were examined to determine the location.