Kamu kesiminde performans yönetim aracı olarak performans esaslı bütçeleme sistemi: Büyükşehir belediyeleri örneği
Performance based budgeting system as a tool of performance management in the public sector: An example of metropolitan municipalities
  1. Tez No: 333270
  2. Yazar: ELİF AYŞE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Maliye, Economics, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Metropoliten Yönetim, Performans Yönetimi, Performans Esaslı Bütçeleme Sistemi, Türkiye, Regresyon Analizi, Metropolitan Government, Performance Management, Performance Based Budgeting System, Turkey, Regression Analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 528
Özet
Metropoliten yönetimlerde performans yönetimine geçişle birlikte performansın geliştirilmesinde sürekliliğin sağlanması, vatandaş odaklılığın, sonuç odaklılığın sağlanması ve hesapverebilirliğin geliştirilmesi beklenmektedir. Performans yönetiminin bu amaçlara ulaşmak için kullandığı araçlar arasında performans esaslı bütçeleme sistemi de yer almaktadır.Bu çalışmanın amacı metropoliten yönetimlerde performans esaslı bütçeleme sisteminin performans yönetim aracı olma özelliğini etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Bu kapsamda tezin ilk bölümünde metropoliten yönetimlerde performans yönetiminin amaç ve araçları ortaya koyulmuştur. Sonra performans esaslı bütçeleme sisteminin performans yönetim aracı olma özelliğini etkileyen dışsal ve içsel faktörler ortaya koyulmuştur. Tezin ikinci bölümünde bazı gelişmiş ülke metropoliten yönetim örneklerinde performans yönetiminin gelişimi ve performans esaslı bütçeleme sisteminin işleyişi incelenmiştir. Son bölümde ise ülkemizde metropoliten yönetimlerde performans yönetim gelişimi ve performans esaslı bütçeleme sistemi işleyişi açıklanmıştır. Performans esaslı bütçeleme sisteminin performans yönetim aracı olma özelliğini etkileyen kurumsal faktörleri belirlemek üzere Türkiye'de mevcut metropoliten yönetimleri kapsayan bir analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the transition of performance management practices in metropolitan government, it is anticipated that, obtaining some benefits such as improved in accountability, citizen-centred services, results orientation and betterment performance. Performance based budgeting is among the tools of performance management that are used to achieve this objectives.The purpose of this study is to determine the factors that affect the functionality of performance based budgeting system, as a tool of performance management. In this context, in the first part of thesis it is examined the objectives of and the tools of performance management. After, it is examined the external and internal factors that affecting the functionality of performance based budgeting system as a tool of performance management in the theoretical base. In the second part of thesis it examined the development stage of performance management and functioning of performance based budgeting system in metropolitan governments in developed countries. In the final part of thesis it is examined the development stage of performance management and the functioning of performance based budgeting system in metropolitan governments in our country, in the context of public sector reforms. An analysis has been made to determine which factors that affect the functionality of performance based budgeting system as a tool of performance management.