Turist-çalışan cinsel ilişkilerinin eleştirel gerçekçilikle incelenmesi
The analysis of tourist-worker sexual relationships within critical realism
- Tez No: 333275
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN TÜTÜNCÜ, PROF. DR. METİN KOZAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Eros-Logos Logics, Organization, Sexuality, Play, Tourism
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bu çalışma, 4S turizm merkezi Marmaris'teki çalışan ve turist cinsel ilişkilerini çalışma pratiklerine odaklanarak, eleştirel gerçekçilik yaklaşımıyla incelemiştir. Katılımcı-gözlem, yarı-yapılandırılmış görüşme ve turist yorumlarının incelenmesine dayanan çalışmada, çalışan-turist hizmet etkileşimleri ?oyunsal? ve ?hizmetsel? etkileşimler/pratikler kapsamında apart ve çok yıldızlı otellerle, ilgili örgütlerdeki farklı çalışanlar için değerlendirilmiştir. Genellikle, apart otellerde çalışanlar oyunsal pratiklere sahiptir. Çok yıldızlı otellerde -animasyon bölümü hariç- çalışanlar hizmetsel pratiklere sahiptir. Apart otellerde turistin örgüt içinde tutulması, çalışan-turist arasında oyunsal etkileşimleri gerektirmektedir. Oyunsal pratiklerin eşik özelliği ve cinsellikle yakın bağlantılı olmaları, oyunsal pratiklere sahip çalışanların turistlerle cinsel ilişkiye girmelerini kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte, sınırları kapalı olan hizmetsel pratikler etkinlik ve standardizasyon vurgularıyla çalışan ve turist cinsel ilişkilerini sınırlamaktadır. Bazı maddesel nesneler (örneğin; havuz, alkol, bar taburesi vb.) çalışanların turistlerle olan etkileşimlerini oyunsallaştırabilmektedir.Oyunsal pratiklerde yönetimin denetim olanağı azken, çalışanların eylemlilikleri çoktur. Öte yandan, hizmetsel pratiklerde yönetimin denetim olanağı çok, çalışanların eylemlilikleri azdır. Çalışan-turist cinsel ilişkilerinin özellikle apart oteller ve çalışanlarına süreçsel ve sonuçsal olumlu etkileri vardır. Çalışma örgütlerde cinsellik, örgütlerde oyun, pratik teorisi ve turizm yazınlarına çeşitli katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has analyzed worker and tourist sexual relationships in Marmaris - a 4S tourism destination, by focusing on work practices within critical realism paradigm. Relying on participant-observation, semi-structured interviews and tourist views, the worker-tourist service encounters have been examined within the context of ?playful? and ?servile? encounters/practices for apart and multiple-star hotels and also for their diverse workers. Generally, apart hotel workers have playful practices. In multiple-star hotels -except the animation department- the workers have servile practices. Keeping tourists inside the apart hotel requires playful encounters between worker and tourist. The liminality and the close connection of playful practices with sexuality facilitate workers? sexual relations with tourists. However, the boundary closed servile practices with their emphasis on efficiency and standardization limit worker-tourist sexual relationships. Certain material objects (for example; pool, alcohol, bar stools) could make workers? encounters playful with tourists.While management control is low, worker agency is high in playful practices. On the other hand, management control is high worker agency is low in servile practices. The worker-tourist sexual relationship has positive processual and resultant effects especially to apart hotels and their workers. The study has contributed variously to sexuality in organizations, play in organizations, practice theory and tourism literatures.