Adi ortaklığın sona erme sebepleri
Expiration reasons of ordinary partnership
- Tez No: 333291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Y. CAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adi Ortaklık, Borçlar Kanunu, Fesih, İnfisah, Sona Erme Sebepleri, Ordinary Partnership, Code of Obligations, Termination, Dissolution, Expiration Reasons
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Adi ortaklığın kanunda veya sözleşmede yer alan bir sebeple sona ermesi gerekir. Sona erme, infisah ve feshi kapsar. Adi ortaklığın sona ermesini düzenleyen BK m. 535'e bakıldığında bu husus görülmektedir.İnfisah; kanunda veya ortaklık sözleşmesinde yer alan sebeplerden birinin gerçekleşmesi üzerine bir karar alınmasına ya da bir işlemde (ihbar) bulunulmasına gerek kalmaksızın ortaklığın kendiliğinden son bulmasıdır.Fesih ise; kanunda veya ortaklık sözleşmesinde yer alan sebeplerden birine dayanılarak, bu yetkiye sahip olanlar tarafından ortaklığın sona erdirilmesidir. Adi ortaklığın feshinde, bu yetki ya ortaklarda ya da mahkemededir. Fesih ve infisah kavramlarının anlamları birbirinden farklı olsa da, her ikisinde de sonuç adi ortaklık ilişkisinin sona ermesidir.Sona erme sebeplerinden birinin ortaya çıkmasıyla ortaklar arasındaki ilişki çözülecektir. Ancak, ortaklar arasındaki ilişkinin çözülmesi adi ortaklığın tümüyle ortadan kalkarak sona ermesi demek değildir. Zira, çözülme sadece ortaklığın amacının değişmesi sonucuna yol açacaktır. Ortaklığın yeni amacı, adi ortaklığın tasfiye edilmesidir.
Özet (Çeviri)
The ordinary partnership must expire with a reason in law or of the agreement. The expiration covers termination and dissolution. It is seen if it is looked in the Article 535 of Code of Obligations regulating the expiration of ordinary partnership.Dissolution is expiration of ordinary partnership on its own without the need for taking a decision or a process (notice) upon one of the reasons in law or of the partnership agreement that comes true.Termination is to terminate the partnership based on one of the reasons in law or in the partnership agreement by those who have this authority. In ordinary partnership?s expiration, either partners or the court is in this authority. Although the meanings of the concepts of dissolution and termination is different from each other, the result in both is the ending of the relation of the ordinary partnership.The relationship between the partners will be dissolved by the appearance of one of the reasons of expiration. However, the resolution of the relationship between the partners of the partnership doesn?t mean the end of the ordinary partnership entirely by disappearing. Because dissolution will just lead to the change of the partnership?s goal. The new aim of the partnership is liquidation of the ordinary partnership.