Retorikte genel inandırma tarzları hakkında bir inceleme
Study about general convincing style in rhetoric
- Tez No: 333351
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İkna, Hatip, Maksim, Örtük Tasım, Retorik, Convincing, Speaker, Maxim, Enthymeme, Rhetoric
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı retorikte genel inandırma tarzlarını incelemektir. Retorik kavramının analizi ile başladığımız çalışmada birinci bölümde retoriğin tarihçesini ve etik boyutunu ele aldık. Ayrıca ikna sanatının temelini oluşturan retoriksel bilgileri sentezleyen Aristo'ya ve üç ikna kanıtına değindik. Sonrasında diğer retorlardan bahsedip retoriğin tarihsel gelişim sürecini inceledik. Retoriğin amacı, yararı ve çeşitlerini de anlatıp birinci bölümü tamamladık. İkinci bölümde ise retorikte genel inandırma tarzlarını üç kısımda ele aldık. İlk olarak mesajlar kısmında dilsel yönlerini inceledik. Önermeler, örtük tasımlar, maksimler, örnekler, çürütme yöntemleri, mesaj dilinin özelliklerini işledik. Sonrasında ikna olgusunun ikinci basamağı olan konuşmacı faktörünü ele aldık. Burada hatibin karakterine, beden ve dil zekâsına, retorikte eğitim tekniklerine yer verdik. Ve son olarak iknada hedef kitle olan dinleyici analizi ile iletişimde temel yöntemlere değindik. Böylece retorikte sadece söz değil, konuşmacı ve dinleyici faktörlerinin de etkili olduğunu göstermeye çalıştık. Sonuç olarak, retoriğin genel inandırma tarzlarında birbirinden ayrılmaz birer unsur olarak mesaj, dinleyici ve konuşmacı faktörlerinin retoriğin bütününü oluşturduğunu belirtmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is to analyze the general convincing styles in rhetoric. In the study where we analyzed first the concept of rhetoric, we dealt with the history and ethical dimension of first part. However we dealt with Aristo, synthesizing rhetorical information forming the basis of convincing art and three convincing evidences also. Then we talked about other rhetorician and reviewed the historical development of rhetoric. We discussed the purpose, benefit and kinds of rhetoric and completed Chapter I. In Chapter II we dealt with general convincing types in three parts. First we analyzed linguistic aspects in `Messages? part. We handled the characteristics of suggestions, enthymeme, maxims, examples, confutation methods and message language. Then we discussed the speaker factor constituting the second stage of convincing phenomenon. We touched on character, physical and linguistic mind and training techniques in Rhetoric herein. And finally we tried to show that not only word but also speaker and auditor factors are effective. Consequentially message, auditor and speaker factors constitute the entire rhetoric as the inevitable parts of rhetoric?s general convincing styles.