Finansal değerleme tekniklerinin denizcilik yatırım projelerine uygulanması: Liman işletmesi örneği
Applying financial evaluation techniques to the maritime investment projects: The case study on port business
  1. Tez No: 333379
  2. Yazar: ONUR AKDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SADIK ÖZLEN BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denizcilik, Liman Yatırımları, Finansman, Finansal Değerleme Yöntemleri, Shipping, Port Investments, Finance, Financial Evaluation Methods
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Limanlar, deniz taşımacılığının aktarma noktalarıdır. Limancılık sektörü, teknolojinin, hukuksal düzenlemelerin ve edinim biçimlerinin sürekli değiştiği bir sektördür. Liman elleçleme ekipmanlarının, diğer liman üstyapı elemanlarının, liman altyapı bileşenlerinin, depolama alanlarının, hizmet kalitesi ve verimliliği gözeterek günümüz koşullarına uygun tutulması gerekmektedir. Bu gereklilikler, liman işletmelerini sürekli olarak yatırıma yönlendirmektedir. Bu yatırımlarım finansal boyutları çok yönlüdür. Bünyesinde barındırdığı sayısız risk faktörleri de dikkate alınarak liman yatırım projeleri dinamik yöntemlerle değerlendirilmelidir.Bir limanın komple yeni yatırım olarak inşa edilmesinden, içindeki küçük bir ekipmanın yenilenmesine kadar, liman yatırım projelerinin finansal açıdan değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, limancılık sektöründe yapılacak olan yatırımların değerlendirilmesinde kullanılacak olan yöntemleri açıklamak ve proje değerleme ölçütlerini ortaya koymaktır. Bunun yanında projede, proje değişkenlerinde meydana gelebilecek olası değişimlerde yapılabilirlik kararlarının nasıl etkileneceği açıklığa kavuşturulmuş, bu değişkenlerin eşik değerleri, duyarlılık göstergeleri ve faaliyeti durdurma değerleri ortaya konmuştur. Bu aşamada, projenin risk düzeyi de ölçümlenmiştir.Her ne kadar, limancılık yatırımlarının yapılabilirliğine finansal açıdan doğru karar verebilmek; teknolojinin, dünya ticaret akışının, finansal ve ekonomik göstergelerin, politik ve güncel gelişmelerin sıkı takibine ve yorumlanmasına bağlıysa da; yatırım kararının finansal değerleme yöntemleri kullanılarak yapılacak olan değerlendirmesi de o derece önemlidir. Elde edilen sonuçlara göre, günümüz ekonomik koşullarında bu değerlendirmenin dinamik yöntemlerle yapılması, projenin riskinin belirlenmesi, değişkenlerin duyarlılık analizinin yapılması bir gerekliliktir.
Özet (Çeviri)
Ports are the transfer points of maritime transportation. Port industry has continuous changes in the aspects technology, legislations, forms of the ownership and acquisition. Port handling equipments, other port superstructure components, port infrastructure components are required to be kept updated by considering service quality and productivity. This requirements continuously canalizes the port sector to the investments which are very complex in financial aspects. Considering the numerous risky components port industry has, investment projects should be evaluated by using dynamic methods.From constructing a port as a completely new investment to renewing a little equipment inside, the financial analysis of the port has great importance. The aim of this proposal is to define the technics to be used in port project evaluation and assess the criterias. Besides that, the risk level of project and the effects of the changes in the project variables to the feasiility of the study are cleared in this study. Threshold values, sensitivity indicators and switching values of key variables are calculated as well.In spite of the affects of technology, world trade flow, financial and economic indicators, political environment to the port investment project decision, evaluation methods are also important in deciding to investment. Acoording to the findings, in todays economic conditions, projects should be evaluated by dynamic methods. Projects? risk assessment and sensitivity analysis of variables are required to be carried out.