Seyahat acentelerinde ilişki pazarlaması: İzmir ilinde bir uygulama
Relationship marketing in travel agencies: A case study in Izmir
  1. Tez No: 333380
  2. Yazar: ÜLKER ERDOĞAN ARACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İlişki Pazarlaması, Seyahat Acentesi, Müşteri Değeri, Müşteri İlişkileri, Relationship Marketing, Travel Agents, Customer Value, Customer Relations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İlişki pazarlaması, müşterilerle iyi ilişkiler kurmak, bu ilişkileri ömür boyu değer olgusu ile sürdürmek ve arttırmaktır. Müşterilerin küçük olumsuzluklardan dahi çok çabuk etkilenebilecekleri göz önünde bulundurularak özellikle seyahat acentelerinin müşteri değeri yaratma ve müşteri memnuniyeti sağlama konularına önem vermeleri gerekmektedir. Müşterileriyle uzun vadeli ilişkiler oluşturmayı başarabilen seyahat acentelerinin rakiplerine göre daha iyi bir konumda olacakları söylenebilir. Bu çalışmanın temel amacı, literatürdeki çalışmalar kapsamında ilişki pazarlaması yaklaşımının incelenmesidir. Bu çalışma, ilişki pazarlaması uygulamalarının seyahat acentelerindeki sonuçlarına göre değerlendirilmesi açısından, sektöre sağlayacağı katkısı nedeniyle önemlidir. Alan araştırmasına dayalı bu çalışmada, İzmir ili merkez ilçelerinde bulunan A grubu seyahat acentelerine tam sayım yöntemi esas alınarak anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırma kapsamındaki 146 seyahat acentesinin ilişki pazarlaması faaliyetlerini uyguladıkları ve bu uygulamaların müşteri değeri yaratması açısından etkili sonuçlar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Relationship marketing is to set up productive relations with the customers and to sustain and increase these relatios with the notion of value for life. It is necessary especially for travel agents to create a customer value and provide satisfaction for the customers while taking into account that the customers are easily affected by the negativities even if they are not so important. It can be said that the travel agents which can achieve to set up long-run relations with their customers are in a better position according to the rivals.The main aim of this work is to observe the approach of relationship marketing in the context of values in the literature. This work is so important in that it seizes upon the outcomes of applications of relationship marketing on the travel agents and makes a major contribution to the sector. In this work based on the field research, a survey study is realized considering the complete inventory method for travel agents from group A locating in central counties of the city of Izmir. According to findings, it is determined that 146 travel agents included in the survey apply for the activities of relationship marketing and these bring out effective results in that they create a customer value.