Osmanlı Dönemi Bursa yapılarında malzeme
In Bursa buildinng materials Ottoman Period
- Tez No: 333393
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Ottoman Period, Building and Decoration Materials, 1855 Earthquake, Reparis, Restorations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 463
Özet
Osmanlı Döneminde Bursa, yeni kurulan devletin, mimaride kendini tam bulamadığı, mimari arayışların olduğu bir dönemin şehridir. Bursa'da inşa edilen ilk yapılarda işlevsellik ön planda olmuş, yapılar inşa edilirken kendilerinden önce Bursa'da yaşamış olan Bizans İmparatorluğunun mimari özelliklerinden ve malzemesinden faydalanılmıştır.Bursa' da Osmanlı döneminde inşa edilen yapıların dikkat çekici özelliklerinden biri, cephe duvarlarında görülen taş-tuğla almaşık duvar tekniğidir. Malzemelerin ekonomik kullanılması ihtiyacından doğan bu durum, zamanla bir üslup olmuştur. Devletin ekonomik imkanlarının gelişmesine paralel olarak yapılarda civar bölgelerden getirilen kesme taş ve lüks malzeme olan mermer kullanılmaya başlanmıştır. Yapılarda dikkat çeken bir husus, inşa edilen yapılarda inşa malzemelerinin süsleme malzemesi olarak ta kullanılmasıdır. Özellikle tuğla, her iki amaç için de idealdir. Yapıların genelde dış cepheleri süslenmiştir. İç kısımlar birkaç örnek dışında sade bırakılmıştır. Mimari anlayışların zamanla değişmesi doğaldır. XVII. yüzyılın sonundan itibaren Avrupa mimarisinde görülmeye başlanan Barok, Rokoko gibi üsluplar, XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı mimarisinde de etkisini hissettirmeye başlamıştır.Bursa' da çeşitli zamanlarda meydana gelen deprem ve yangınlarda bazı yapılar yıkıldı, yandı ya da hasar gördü Özellikle 1855 yılında meydana gelen büyük depremde bir çok yapı yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Bu depremden sonra yapılar onarılmaya başlandı. Bu onarımlarda XIX. yüzyılın mimari zevkinin etkisi görülmektedir.Anahtar Kelimeler. Bursa, Osmanlı Dönemi, İnşa ve süsleme malzemeleri, 1855 Depremi, Onarımlar
Özet (Çeviri)
Bursa in Ottoman period architecture,the newly established state does not find herself in quest of an era architecture city. İn Bursa, first structures built in functionality have been in the forefont,who lived in Bursa,prior to them during the construction of buildings of architectural features of the Byzantine Empire, materials were used.One of the remarkable features of the structures, built during the Ottoman period in Bursa on the front wall in the alternate technique. The need for economic use of materials arising from the time it was a style. Paralel to the development of economic opportunities for the state structures, cutting stone and marble brought from the surrounding areas began the used. Structures, a remarkable thing, as is the use of building materials, decorative materials. Architect perceptions change over time is natural. Since the end of the 17th ceentury, European architecture began seeing Barouqe, Rococo styles in the 18 th century onwards Ottoman architecture began to make it self felt.İn Bursa, earthquakes and fires that occured at various time, some buildings were destroyed, burned or damaged. Especially a lot of major earthquakes that occured in 1855 destroyed or heavily damaged building. This started to restoration building after the earthquake. This restoration, 19th century architectural taste effect is seen. .