Marka Hukukunda geçici hukuki korumalar
Temporary legal protections in Trademark Law
- Tez No: 333392
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka, İhtiyati Tedbir, Geçici Hukuki Koruma, Fikri ve Sınai Haklar, Tahkim
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
?Marka Hukukunda Geçici Hukuki Korumalar? başlığını taşıyan bu tez çalışmasında; asıl yargılama sonuçlanıncaya dek hakkın etkin bir şekilde korumasını sağlayacak olan geçici hukukî korumaların marka hukuku bakımından değerlendirilmesine çalışılmıştır. MarKHKHK'da düzenlenmemiş hususlarda uygulanmak üzere, çalışmamızın devam etmekte iken yasalaşan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri dikkate alınmıştır.Çalışmamızın birinci bölümünde geçici hukukî koruma kavramı ile hukukumuzdaki görünümü ve geçici hukukî korumaların gösterdiği özellikler irdelenecektir. İkinci bölümde, ihtiyati tedbirlerin özellikleri, türleri ve marka hukukuna özgü ihtiyati tedbir kararların icrasına ilişkin hususlara yer verilecektir. Bu bölümde, marka hukuku bakımından hakemlerin ihtiyati tedbir kararı verebilme yetkisi ile bu kararların icra edilebilirliği de değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde, ihtiyati tedbir kararlarına karşı konulması ve tedbirin kalkması, haksız ihtiyati tedbirden kaynaklanan tazminat davaları ve gösterdikleri özellikler incelenecek ve son bölümde marka hukukuna ilişkin ihtiyati tedbirler ile diğer fikrî ve sınaî haklara ilişkin hakların korunması bakımından söz konusu olan geçici hukuki korumaların benzer ve farklı yönleri ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
This is a thesis study under the title of `Temporary Legal Protections inTrademark Law? that evaluates temporary legal protections that reserve the right from the aspect of Trademark Law until the judgement ends in. Provisions of Civil Procedures Law numbered 6100 that have become law to enforce in matters which Trademark Law does not include while we are studying should be taken into consideration.In first chapter we study on temporary legal protection concept and features of temporary legal protection. Second chapter shall be included in features and types of preliminary injunction and matters about seize of preliminary injunction that are special to trademark law. Arbitrators? power of decision about trademark law and performability of these decisions shall be evaluated in this chapter also. In third chapter objecting to preliminary injunctions, rescission of decision, actions for damage arising from unfair preliminary injunctions shall be evaluated and in last chapter we study on preliminary injunctions about trademark law and similarities and distinctions of temporary legal protections in terms of reserving intellectual property rights.Key Words : Trademark, Preliminary Injunction, Legal Protections, Arbitration, Intellectual and Industrial Property Rights.