Öğretim temsili olarak derslerin video kayıtlarına ilişkin matematik öğretmen adaylarının görüşleri
The views of pre-service mathematics teachers about lesson video records as representation of teaching
- Tez No: 333433
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öğretim temsili, derslerin video kayıtları, matematik öğretmen adayı, öğretmen eğitimi, Representation of teaching, lesson video records, pre-service mathematics teacher, teacher education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Öğretmen eğitiminde çeşitli öğretim temsillerinin son yıllarda artan bir eğilimle kullanılmaya devam edildiği görülmektedir. Bu çalışmada, matematik öğretmen adaylarına öğretim temsillerinden biri olan derslerin video kayıtları izletilmiştir. Daha sonra bu video kayıtların içeriğiyle ilgili ve öğretim temsili olarak öğretmen eğitiminde kullanımına ilişkin görüşleri incelenmiştir. Bu çalışmada nitel yöntemler esas alınmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında Ankara il merkezinde bulunan bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 6 matematik öğretmen adayı oluşturmaktadır. Üç farklı ülkede kayıt yapılan matematik ders videoları öğretmen adaylarına izletilmiştir. Veriler, görüşme ve yazılı dokümanlar aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın veri analizinde gömülü (grounded) teoride kullanılan teknikler olan; açık kodlama, eksensel kodlama ve seçici kodlama gibi nitel araştırma tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğretim temsili olarak videonun hangi amaçlarla kullanılabileceğini ve etkilerini ortaya çıkarmıştır. Matematik öğretmen adaylarına, öğretim yöntem ve tekniklerini göstermek ve tecrübe edinmek için bir fırsat sunduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu videoların, gerçek sınıf ortamına ait görsellik sunduğu ve teorik bilgilerle pratik yapma arasında köprü kurmak için yardımcı olabileceği tespit edilmiştir. Katılımcıların öğretmen merkezli ders tasarımları yapabildikleri, bunun yanında öğrenci merkezli öğretimi düşünerek onlarla empati kurabildikleri görülmüştür. Bunun yanında katılımcılar, ders video kayıtlarının öğretmen eğitiminde kullanılmasının birçok açıdan faydalı olacağını belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarının görüşleri ışığında, araştırma boyunca elde etmiş oldukları bu deneyimleri meslek yaşantılarında kullanmak istedikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, representations of teaching have been utilized in teacher education in an increasing manner. In this research, lesson video records which are one of the representations of teaching were shown to pre-service mathematics teachers. They were asked for their views about the usage of this video records as representation of teaching in teacher education and their contents. This research is based on qualitative methods. The participants consisted of six pre-service mathematics teachers enrolled in a state university in Ankara during the fall and spring terms of 2012-2013 academic year. Pre-service teachers were watched math lesson video recorded in three different countries. The data were gathered by interviews and written documents. We used qualitative research techniques used in the grounded theory; such as open, axial and selective coding to analyze the gathered data. Our study reveals the aim and effects of video usage as a representation of teaching. We also found that it is a great opportunity for pre-service mathematics teachers to show teaching methods and techniques and gain experience. It provides visualization about real class environment. In this way, it bridges the gap between theoretical knowledge and practice. The result of the research show participants? capability of desinging lessons with teacher-oriented, moreover emphatizing with students with the help of student-oriented learning. Besides all these, participants reported that using lesson video records in teacher education is very useful from several aspects. In the light of pre-service teachers? views, it can be stated that they tended to use the experiences gained during this research in their professional lives.