Giyim sektöründeki üretim artıklarının sürdürülebilir moda yaklaşımı ile değerlendirilmesi ve örnek bir uygulama
Recycling the production wastes in the clothing sector in the approach sustainable fashion and a model application
  1. Tez No: 333435
  2. Yazar: SÜMEYYA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: moda, tasarım, sürdürülebilirlik, artık, ekoloji, giyim sektörü
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Dünyamız geçmişten günümüze kadar gelen ve günümüzden geleceğe uzanacak olan, canlıların yaşam dengesinde önemli bir konumda olan birçok doğal kaynağı içinde barındırmakta ve canların uyum içinde yaşamını sağlamaktadır. Son yıllarda artan endüstri kuruluşları ve bilinçsiz üretimler sonucu ekolojik denge zarar görmekte ve kaynakların yok olmasına neden olmaktadır. Giyim sektöründeki üretim artıkları ve bunların çevreye verdiği zararlar, tabii kaynakların geri dönüşümsüz tüketimi gibi sektör adına önemli sorunlar olduğu bilinmektedir. Giyim sektöründeki üretim artıklarının düzeyi, işletmecilerin artıklar karşısındaki tutumu, ekolojik farkındalıkları ve en önemlisi üretim artıklarının elden çıkarılması sorunu gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Giyim sektöründeki üretim artıklarının sürdürülebilir moda anlayışı ile değerlendirilmesi ve örnek bir uygulamayı kapsayan araştırmanın, örneklemini, Ankara ilinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli giyim firmaları arasından random yöntemi ile seçilen 32 giyim firması oluşturmaktadır. İki bölümden oluşan araştırmanın ilk bölümünde, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu yardımıyla işletmelerin demografik özellikleri, artık miktarları ve artıkları elden çıkarma yöntem ve görüşleri belirlenmiştir. İşletmelerin büyük bir kısmının üretim artıkları ile ilgili problem yaşadıkları ve artık oluşturma nedenlerini tespit ederek önlemler almaya çalıştıkları, buna rağmen önemli bir bölümünün üretim artıklarını değerlendirmedikleri, artıkları gelişigüzel çevreye bıraktıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümde ise işletmelerden elde edilen artıklar kullanılarak giysi tasarımları oluşturulmuş ve `Artıklar, Artık Çöp Değil? temalı 10 parçalık koleksiyon hazırlanmıştır. Örnek çalışma, modada sürdürülebilirliği sağlamak ve yeni istihdam alanı yaratmak adına sektörde farkındalık yaratmak açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Our world reserves a wide range of natural resources, which have survived from past to present, and will survive from present to future, and which occupy a critical position in the balance of life of the living creatures. As a result of the increasing number of industrial corporations, and that of unconscious productions having occurred in the recent years endangers the ecological balance, and causes the depletion of the said resources. It is known that there are critical problems on behalf of the sector, including the production wastes in the clothing sector, and the harm they cause to the environment, and the irreversible consumption of natural resources as well. The level of the production wastes in the clothing sector, the attitude of the entrepreneurs towards these wastes, their ecological awareness, and most of all the problem of disposal of the production wastes gain importance with each passing day. The sample of the research, which involves recycling the production wastes in the clothing sector in the sense of sustainable fashion, and a model application, is consisted of 32 clothing companies, which have been selected out of the small and medium sized clothing companies operating in the City of Ankara by means of random method. In the first part of the research, consisted of two parts, the demographical features of these companies, the amounts of wastes being generated by them, and the methods and opinions they have adopted for the disposal of these wastes have been ascertained by means of a questionnaire form, drawn up by the researcher. It has been concluded that, a great majority of the companies have been encountering problems with regard to the production wastes, that they have been attempting to detect the causes of the generation of such wastes, and to take measures respectively, however that the substantial number of these companies could not have been recycling their production wastes, and that they have been throwing out their production wastes irregularly to the environment. In the second part of the research, cloth designs have been fashioned by making use of the wastes obtained from the same companies, and a collection under the theme of