İzmir Etnografya Müzesi teşhirinde bulunan ahşap baskı kalıpların incelenmesi
The study of the woodcut printing blocks in display in Izmir Ethnographical Museum
  1. Tez No: 333454
  2. Yazar: BERNA CAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE DOĞRUOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Müzecilik, Crafts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap Kalıp, Doğal Boyacılık, Yazmacılık, İzmir Etnografya Müzesi, Woodcut Blocks, Natural Dying, Hand-painted Kerchiefs, İzmir Ethnographical Museum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Araştırmanın amacı, İzmir Etnografya Müzesi teşhirinde bulunan ahşap baskı kalıpların üretiminde kullanılan malzemeler, bezeme türleri, kalıp çeşitleri ve kompozisyon özelliklerinin envanter bilgi formlarından erişilen bilgiler doğrultusunda çizimleriyle birlikte incelenmesidir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Bu tarama modelinin tanımına göre; araştırmaya konu olan nesnelerin var olduğu şekliyle, hiçbir değiştirme ve etkileme çabası gösterilmeden araştırılmasıdır. İzmir Etnografya Müzesi?nde bulunan ahşap baskı kalıplar, bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. İzmir Etnografya Müzesi teşhirinde bulunan 127 adet ahşap baskı kalıp örneklem olarak alınmıştır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla, her bir ahşap kalıba ilişkin bilgi formu (künye) hazırlanmıştır. Bilgi formları, müzede ulaşılan envanter bilgileri ve araştırmanın alt amaçlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Bilgi formlarından elde edilen bulgular, frekans(f) ve yüzde dağılımları(%) ile tablolaştırılarak yorumlanmış, öneriler sunulmuştur. Araştırma sonucunda, İzmir Etnografya Müzesi?nde teşhir edilen ahşap baskı kalıplarda, çoğunlukla bitkisel motiflerin yer aldığı, işlevselliklerine göre sınıflandırıldığında ise kontur kalıbı olarak kullanıldıkları görülmüştür. Bilgi formlarından elde edilen verilere göre, kalıpların bağış ve satın alma yoluyla müze envanterine girdiği, ıhlamur ağacından üretildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the study of the woodcut printing blocks that are in display in İzmir Ethnographical Museum, the materials used in their production, design types, block varieties and composition characteristics by means of the information gathered from the inventory information forms and their illustrations. Desciptive scanning model is adopted in the research according to which the objects in question are studied as they are without any effort of alteration and manipulation. The woodcut printing blocks in İzmir Ethnographical Museum constitute the scope of the research. There are about 127 blocks in display which are taken as the sample. With the aim of data collecting, an information record (tag) is prepared for each of the woodcut printing blocks. The record is organized to hold information of the museum inventory and according to the subaims of the research. The findings are interpreted in the form of tables to yield frequency (f) and percentage (%) information and suggestions are made. At the end of the research, it is observed that the woodcut printing blocks in display in İzmir Ethnographical Museum contain a majority of plant motifs, and are classified functionally as contour moulds. Regarding the information gathered from the information forms, the blocks are included in the inventory through donations or buying and are carved out of wood from linden trees.