Ticaret meslek lisesinde muhasebe bürosu uygulamasının mesleki başarıya etkisi ve Gölbaşı Ticaret Meslek Lisesi'nde bir uygulama
The effect of accounting office application in trade vocational high school on vocational success and one application in Gölbaşı Trade Vocational High School
  1. Tez No: 333486
  2. Yazar: MURAT AYTEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ÖZERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe eğitimi, deneme modeli, Okul İçi Muhasebe Bürosu Uygulama Projesi, Accountancy training, test model, Intramural Accounting Office Application Project
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, bilgisayarlı muhasebe eğitimi alan son sınıf öğrencilerinin, mevcut mesleki bilgi ve becerilerine ilişkin görüşleri ile araştırmacı tarafından hazırlanan `Okul İçi Muhasebe Bürosu Uygulama Projesi? sonrasında mesleki bilgi ve becerilerine ilişkin görüşleri arasındaki farkın öğrencinin mesleki başarısına etki edip etmediğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, deneysel desende tasarlanmış ve ön deneysel araştırma modellerinden olan,“Tek Grup Ön Test - Son Test Modeli”tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma evren ve örneklemi, Ankara-Gölbaşı Ticaret Meslek Lisesi, bilgisayarlı muhasebe eğitimi alan son sınıf öğrencilerinden (n=31) oluşmaktadır. Bilgisayarlı muhasebe eğitimi alan son sınıf öğrencilerine“Okul İçi Muhasebe Projesi Uygulaması”öncesi ve sonrasında, uzman onayı alınarak hazırlanan anket uygulanmıştır. Cevaplanan anketlerin tamamı analize uygun görülmüş ve istatistiki çözümlemeleri SPSS bilgisayar paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlemesinde; frekans, yüzde, standart sapma, ortalamalar ve farkları hesaplanmış, çapraz tablo karşılaştırmaları, grafikler ve t testi analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, son sınıf öğrencilerinin“Okul İçi Muhasebe Projesi Uygulaması”öncesi ve sonrası anket formlarının analizi sonucunda %95 güvenirlilikle manidar (anlamlı) bir fark bulunmuştur. Bu proje öğrencilerin mesleki bilgi ve becerileri ile ilgili görüşlerinde olumlu yönde değişim yaratarak öğrencilerin mesleki başarılarına etki etmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is made with the purpose to determine whether the difference between the views of final year students receiving computerized accounting education on their current professional knowledge and skills and the views of the researcher on professional knowldege and skills acquired after“Intramural Accounting Office Application Project”have an effect on students? vocational success. In the research“One Sample - Preliminary Test - Proof Positive Model”which is designed in test patterns and preliminary test research models is preferred. The nature and sample of the study in the research, is comprised of final year students (n=31) receiving computerized accounting in Ankara-Gölbaşı Trade Vocational High School. A questionnaire has been conducted before and after“Intramural Accounting Office Application Project”with an approval of a specialist to final year students receiving computerized accounting. All of the questionnaires answered were approved for analysis and their statistical analysis was done by computer packaged software SPSS. In the analysis of the data, frequency, percentage, standard deviation, medians and variations were calculated. Crosstab comparisons, graphics and t-test analysis technique were utilized. As a result of the research in the analysis of last year students? questionnaire forms before and after“Intramural Accounting Office Application Project”a meaningful difference of %95 reliability has been found. This project has promoted a positive alteration in the views of students on their vocational knowledge and skills and contributed to their vocational achievements.