İlköğretim öğrencilerinin çevre okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi
The definition of primary education students' environmental literacy level
  1. Tez No: 333487
  2. Yazar: SEMA ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre eğitimi, çevre okuryazarlığı, ilköğretim okulu öğrencileri, Environmental education, environmental literacy, primary school students
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı Sincan?daki 6. , 7. ve 8. sınıf ilköğretim öğrencilerinin çevre okuryazarlığını incelemektir. Çalışma 2011?2012 öğretim yılı sonbahar döneminde yapılmıştır. Toplamda 2 ilköğretim okulunda 738 öğrenciye 49 maddelik çevre okuryazarlığı anketi uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde ilişkisiz gruplar t-testi, tek yönlü ANOVA testi ve pearson momentler çarpım korelasyon analizi kullanılmıştır. Pearson momentler çarpım korelasyonu ile çevre okuryazarlığı boyutları (bilgi, tutum, kullanım ve ilgi) arasındaki ilişki hesaplanmıştır. Öğrencilerin çevre okuryazarlık boyutları (bilgi, tutum, kullanım ve ilgi) yüzdelik oranlarla değerlendirilmiştir. Öğrencilerin cinsiyetinin çevre okuryazarlık boyutları üzerindeki etkisini ilişkisiz gruplar t-testi ile tespit edilmiştir. Anne ve baba eğitim durumu ve sınıflarının çevre okuryazarlığı boyutları üzerindeki etkisi tek yönlü Anova testi ile incelenmiştir. Sonuçlara göre öğrencilerin çevre hakkındaki bilgi düzeylerinin zayıf olmasına rağmen, çevreye yönelik olumlu tutum ve yüksek ilgileri olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda, insan ve çevre etkileşimlerinin öneminin farkında oldukları saptanmıştır. Pearson momentler çarpım korelasyonu analizi sonucunda çevre okuryazarlığının boyutları arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. En büyük ilişki tutum-kullanım arasında bulunmuştur. Çevre bilgisi ve çevre sorunlarına ilgi puanlarında kız öğrencilerin puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. 8.sınıf öğrencilerinin çevre bilgisi puanları,6.sınıfların ise çevre sorunlarına ilgi puanları yüksektir. Ayrıca anne ve baba eğitim durumu öğrencilerin çevresel bilgi puanlarında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to analyse (research) the level of 6th,7th and 8th grade students? environmental literacy. This work was carried out in the first term of 2011-2012 academic year. İn all, a survey of environmental literacy consisting of 49 items was conducted to 738 students at two different schools. The analysis of datas was done by using statistical pactage for social sciences (spss) statistics programme. In the process of datas analysis unrelated groups T-test, single way Anova test and the analysis of pearson product-moment correlation were applied. The relation between pearson product moment correlation and environmental literacy dimension (knowledge, attitude, use and concern) assessed. The dimension of students? environmental literacy (knowledge, attitude, use and concern) was evaluated with by percentage rate. The effect of students? gender on environmental literacy dimension was determined using unrelated groups t-test. The effect of parents? education level and social class on environmental literacy of them was ascertaired via one way Anova test. As a result, although childrens? knowledge about their enviranment being iradequate, it is found that children have a high concern and positive attitude for their environment. At the same time, it is determined that they are aware of the importance of environment and peoples? interaction. A positive, meaningful (significant) relationship between pearson product moment correlation and the dimension of environmental literacy is found out. The highest relation is found between attitude and use. The average point of girl students at environment knowledge and environment problems is found high. The eighth grade students? knowledge about environment and the sixth grade students? concern is found high. Also, the education level of parents becomes really effective on the students points on their environmental knowledge.