Bağlanma stilleri, başa çıkma stratejileri ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Attachment styles, coping strategies between psychological hardiness examining of the relationships
- Tez No: 333557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE IŞIK TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, bağlanma stilleri, başa çıkma stilleri, psychological hardiness, attachment styles, coping strategies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile başa çıkma ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın amacı bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeylerini saptamak ve psikolojik dayanıklılık düzeylerine başa çıkma ve bağlanma stillerinin etkisini araştırmaktır.Araştırmaya Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerine devam eden 246 kız, 100 erkek, toplam 346 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ), İlişki Ölçekleri Anketi ve Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Veri analizinde SPSS 15.0 programı kullanılmış ve bağımsız gruplar t-Testi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin cinsiyet açısından farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır. Araştırmada bulunan bir başka sonuç ise üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile başa çıkma ve bağlanma stilleri arasında anlamlı bir ilişki olduğudur.Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research,ıt is examined the relation between psychological hardiness and coping strategies and the attachment styles of universtiy students. The aim of this study ist o determine psychological hardiness of individuals and to research the effects of attachment styles and coping strategies on the psychological hardiness.246 girls and 100 boys, totally 346 students who are still studying at the various departments of Education Faculty, Gazi University, attented this research. As a data collection material, Personel İnto Form Psychological Hardiness Scala, Relationship Scala Questionnaire and Coping Strategies Scala Short Form were used. At data analysis, SPSS 15.0 program was used and independent groups t-test and multiple regression analysis were done.According to the finding of this study, it is concluded that there is no relation between psychological hardiness and gender of university students. Another result of the study that there is meaningful relation between the psychological hardiness and coping strategies, attachment style.The findings obtained in this research were discussed in the light of relevant written source.