Self-construal priming effects in visual communication design: İmplications for consumer and socially responsible behaviour
Benlik kurgusu hazırlamanın görsel iletişim tasarımına etkisi: Tüketim ve sosyal sorumluluk davranışları üzerindeki olası sonuçları
- Tez No: 333614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SEFA SÜTCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel iletişim tasarımı, benlik kurgusu, benlik kurgusu hazırlanması, web tasarımı, Visual communication design, self-construal, priming, web design
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Geometrik şekiller doğayı nasıl algıladığımız ve tasvir ettiğimizle yakından ilgilidir. Kimi durumlarda bir nesneyi veya düşünceyi anlatmanın en sade yolu, bunu geometrik şekillerle yapmaktır. Örneğin iki üçgenin tepe noktaları arasında çizdiğimiz bir daire, dağların arasından batan güneşi anlatmamıza ve güneşin sıcaklığını hissettirmemize yetebilmektedir. Bu çalışmada özellikle köşeli ve yuvarlak geometrik şekillerin bireyler açısından taşıdığı anlamlar ve geometrik şekiller ile kişilerin benlik kurguları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu ilişki araştırılırken; geometrik şekillerin, günümüzde gittikçe yaygın bir iletişim aracı haline gelen İnternet ve web sitelerindeki kullanımı ele alınmıştır. Çalışma sırasında görsel öğelerin bir benlik kurgusunu hazırlama aracı olarak kullanılıp kullanılmayacağı, benlik kurgusunun görsel algıya olan olası etkisi tartışılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında; web sitelerinde kullanılan giriş cümleleri, kullanıcıyı harekete geçmeye davet eden düğmeler, fotoğraflar ve kültürel simgeler aracılığı ile web sitelerinin benlik kurgusu hazırlama potansiyeline sahip olup olmadığı araştırılmıştır. Sonuç olarak, benlik kurgusu ile görsel iletişim arasında bir bağlantı kurulabileceği, görsel öğeler kullanılarak benlik kurgusu hazırlaması yapılabileceği değerlendirilmiştir. İncelenen web sitelerinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda e-ticaret sitelerinin bağımsız; kar amacı gütmeyen vakıf (sosyal sorumluluk) sitelerinin ise karşılıklı benliği uyandırma potansiyeline sahip oldukları bulunmuştur. Bu bilgiler doğrultusunda web tasarımında çeşitli kullanıcı davranışlarının görsel öğelerle nasıl uyandırılabileceği ve bunun önemi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geometric shapes are relevant to the way we perceive and describe the nature. In some instances, geometrical shapes are the simplest way of explaining an object or a thought. For instance, a circle drawn between the top of two triangles may help us describe the sunset and arouse the feeling of the warmth of the sun. In this thesis, specifically the meaning of angular and rounded geometrical shapes for individuals as well as the relationship between geometrical shapes and self-construals were examined. In this respect, the usage of geometrical shapes on Internet web pages which have been a very popular communication tool has been focused on. The thesis discussed whether visual elements can be used as a self-construal priming tool and the effects of self-construals on visual perception. Based on the discussions and propositions made, the introductory phases on selected web pages, call-to-action buttons, photographs and cultural icons were examined in terms of the extent to which they have the potential to evoke one?s independent or interdependent self-construal. The examination showed that a relationship between self-construals and visual communication is possible, and that usage of visual elements may indeed activate one?s independent or interdependent self-construal more than the other. Based on the findings, it was revealed that most of the e-commerce web sites had the tendency to use visuals that have the potential to evoke independent self-construal more than interdependent self-construal, and that non-commercial foundation (social responsibility) web sites tended to use visuals that had the potential to evoke interdependent self-construal more than independent self-construal. Finally, how various web site user behaviours may be manipulated by certain visuals and its importance was discussed.