Kütahya ilinde bakanlık onaylı kaplıca-termal tesislerde konaklayan müşterilerin memnuniyet düzeylerine yönelik bir araştırma
Approved by the ministry of thermal-thermal plant in Kütahya lodging a research on the levels of satisfaction
- Tez No: 333624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KİRACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Kaplıca, Termal Turizm, Kütahya Bölgesi, Health Tourism, Spa, Thermal Tourism, Kütahya Region
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde turizm sektöründeki gelişmeler insanları alternatif turizme yöneltmektedir. Alternatiflerden biri de doğa ve sağlığı birleştiren termal turizmdir. Araştırma kapsamında Kütahya Bölgesi?ndeki kaplıca ve termal tesislerin sağlık turizmi açısından durumları incelenmiştir. Araştırmada, kaplıca ve termal tesislerin sağlık turizmine ne kadar hazır olduğunun belirlenmesi, ihtiyaçlarının saptanması ve alternatif çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Ayrıca Kütahya?daki termal tesislerden faydalanan müşterilerin beklentileri ve memnuniyet düzeyleri artasındaki ilişki de incelenmiştir. Bu bağlamda Kütahya Bölgesinde bulunan ve Bakanlık?tan işletme izni almış kaplıca, içmece ve termal tesislerin yönetici veya sahiplerine anket uygulanmıştır.Bu çalışmada, termal turizm işletmelerinde konaklayarak kür hizmeti, konaklama ve yiyecek içecek hizmetini birlikte alan müşterilerin beklentilerini ortaya koymak, konaklama ve kür birimleri arasında gerçeklesen memnuniyet veya memnuniyetsizliği ortaya çıkararak, bu durumun aşılması üzerine tespitler yapmak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Diğer bir amaç ise Kütahya ilinin Kaplıca ve Termal tesislerinin Sağlık Turizmindeki yerini de ortaya koymaktır. Termal turizm işletmelerinde müşterilerin istek, ihtiyaç ve beklentilerinin belirlenmesi, bunların karşılanması sonucu oluşacak memnuniyet ve sadakat gerek işletmelerin kârlılıklarını artıracak, gerekse ülke ekonomisine katkı sağlayacak, ayrıca iç ve dış turizmin yıl boyu canlı kalmasına fırsat vererek istihdama olumlu etki sağlayacaktır. Artan küresel rekabette ülkemizin termal turizmden daha fazla pay alabilmesi için, termal turizm işletmelerinin yapısı, işleyişi, müşteri beklenti memnuniyet düzeyleri ve şikayetleri konuları araştırılması gereken konular olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The developments in the tourism sector in our day have shown that people head for alternative tourism. One type of alternative tourism is `thermal tourism? which combines nature with health.Spa and thermal tourism plants located in Kütahya Region included in the study have been examined in terms of health tourism. The study aims to determine how much ready the plants are for the health tourism,to determine their needs and to present alternative solutions. Therefore, the managers or the owners of spa, mineral springs and thermal plants which have taken permission from the Ministry of Health to operate in provinces of the Kütahya Region have been questioned.In this study, the main effort aims to define the satisfying and unsatisfying conditions differ between the accomodation and thermal care applications units, among the guests staying at these centers and utilizing from the services of accomodation, food and beverage and thermal care applications together. Through defining and satisfying the wants and needs of the guests, thermal resorts would achieve increased satisfaction and loyalty of the guests as maximizing their profitability. Aggregately, thermal tourism would support the dynamics of the country, improve foreign and local tourism and increase the recruitment rates. Increasing global competition forces researchs to be about the structure of the thermal tourism enterprises and their efforts to satisfy customer needs and wants.