Üniversitelerde stratejik değerler tasarımı ve Dumlupınar Üniversitesi'nde bir araştırma
Design of strategic values at universities & a research in Dumlupinar University
  1. Tez No: 333649
  2. Yazar: FULYA MISIRDALI YANGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Stratejik Değer, Üniversite, Value, Strategic Value, University
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 447
Özet
Son yıllarda, stratejik yönetim düşüncesinde köklü değişimler yaşanmaktadır.Sosyo- kültürel yapıda, ekonomik yapıda, teknolojide yaşanan değişimlerleküreselleşmenin hız kazanması, rekabetin yoğunlaşması, işgücünün niteliklerindefarklılaşma ve bilgi toplumunun evrilmesi, stratejik yönetim düşüncesinde yaşanandeğişimlerin kritik faktörleri olmaktadır. Bu kritik faktörlerle beraber, stratejik yönetimdüşüncesi güncel anlamda değere odaklı stratejik yönetime dönüşmektedir.Günümüzde hem kâr amaçlı örgütler için hem de kâr amacı olmayan örgütleriçin değer, örgütlerin geleceğinin şekillenmesinde etkili olmakta, ulusal ve uluslararasıalanda rekabet etme de önemli bir yönetsel araç olma işlevi kazanmaktadır. Buaraştırmayla, Türkiye?deki Devlet Üniversitelerinin giderek birbirine benzememesi içinher bir üniversitenin kendi farklılıklarını oluşturabilecekleri stratejik değerler tasarımınadair bir rehber oluşturulmaktadır.Araştırma kapsamında; Dumlupınar Üniversitesi paydaşları üzerinde bir anketçalışması yapılmış ve elde edilen veriler SPSS yazılımı kullanılarak, istatistikselanalizlerle yorumlanmıştır. Analiz sonuçlarına göre ankete katılanlar, DumlupınarÜniversitesine yönelik olarak kurumsal kimliğe odaklı bilimselliği, eğitim-öğretimişlevine odaklı nitelikli eğitimi, araştırma işlevine odaklı uygulamalı araştırmaları,toplumsal problemlere odaklı yoksullukla ilgili çalışmaları önemli bulmuşlardır. Ayrıcakatılımcılar eğitim-öğretim işlevine odaklı stratejik değerleri üniversitenin geleceğindeöncelikli görmüşlerdir. Bu araştırmanın özellikle yeni kurulan devlet üniversitelerininfarklılıklarını yaratacak değerlerini oluşturmasında yararlı sonuçlar vermesibeklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Over the last few years, radical changes have been experienced in the thoughtof strategic management. The critical factors in these changes are intensifiedcompetition, differentiation in workforce qualities, evolution of knowledge-basedsociety and acceleration of globalization due to the changes in socio-cultural structure,economic structure and technology. With these critical factors, the thought of strategicmanagement has ultimately turned into a value-driven strategic management.Today, for both profit-oriented and non-profit organizations, value is not only afactor in shaping the future of organizations but also a crucial administrative tool incompeting in national and international arena.This research aims to form a guide for design of strategic values through whichthe State Universities in Turkey universities can form their differences in order not toresemble each other.Within the scope of the research, a questionnaire was conducted onDumlupınar University shareholders and the data were interpreted with statisticalanalyses using SPSS software. The analyses results showed that the participants foundthe following significant in terms of Dumlupınar University: being scientific focusingon organizational identity, qualified education focusing on education function, appliedresearches focusing on research function, researches on poverty focusing on socialproblems. Also, the participants considered strategic values focusing on educationfunction fundamental for the future of the university. It is hoped that this research willyield especially useful conclusions for the establishment of values that will create thedifferences of newly found state universities.