Ali et-Tantâvî'nin hayatı, edebî kişiliği ve hikâyeciliği
Ali et-Tantâvî's life, literary entity and his story writing
- Tez No: 333664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali et-Tantâvî, Kısa hikâye, Suriye, Suriye Hikâyeciliği, Ali et-Tantâwî, Short Story, Syria, Syrian narration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Osmanlı hâkimiyetinden sonra sömürgenin etkisinde Nahda Hareketi?ni başlatan Arap yazarlar, karşılaştıkları yeni kültürlerin edebî türlerinde eserler vermeye başlamışlar ve Arap Edebiyatı?nda, makale, roman, hikâye gibi yeni türlerin oluşmasına katkı sağlamışlardır. Her yeni de olan sancılı süreç, burada da kendini göstermiş, bu türlerin gelişimi için büyük emekler verilmiştir. Şüphesiz ki bu yeni türlerde emek veren yazarlardan biri de Ali et-Tantâvî?dir. Ömrünü makale yazarlığına adayan ve gazete kapılarından ayrılmayan yazar, bu türde eser veren ilk yazarlardan biri olmuştur. Yine hikâye dalında da ilk eser veren yegâne Arap edebiyatçıların arasına girmiştir. Meraklı ve yeniliğe açık bir kişiliğe sahip olan Ali et-Tantâvî, döneminde teknolojinin harikalarından sayılan radyo ve televizyonda programlar yapıp, gazete ve dergilerde makalelerini yayınlamış ve bunları yaparken ilkelerinden taviz vermemiş, yaşamış olduğu toplumun ihyası ve bekası için çalışmıştır.Bu tezde, Ali et-Tantâvî?nin hayatı ve eserleri ele alındıktan sonra Suriye hikâyeciliğindeki yerine değinilmiş ayrıca çocuklara yönelik yazmış olduğu Hikâyât mine?t-Târîh isimli hikâye kitabı hariç diğer iki hikâye kitabı olan Kısas mine?t-Târîh ile Kısas mine?l-Hayât?ta yer alan hikâyeleri tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Arab authors having experienced Nahda uprising under the influence of the colony after Otoman sovereignty, began to incorporate literary genres of the new cultures they encountered and they ensured that new literary genres as article, novel, short story came into being in arabic literature. Adversity encountered in all new things, also made an appearance in this genre, a great effort was made for its development and a lot of literary work was written. Undoubtedly, one of the authors following this trend was Ali et-Tantâvî. Having devoted his life to article authorship and having beat to newsagent?s door, Ali et-Tantâvî became one of the authors using this genre and also became one of the Arab authors having produced written work also in the field of story. Ali et-Tantâvî who was curious and innovative, made television and radio programs which had been considered a technological masterpiece and he published his articles in newspapers and magazines. At the same time, he never ignored articles of his faith, he worked for recreata and survival of his own society. In this study, after going about his life and productions, his place in Syrian story writing is mentioned and the stories in Kisas min al-Târîh and Kisas min al-Hayât which is for adults are examined.