Yolsuzluk-ekonomik büyüme ilişkisi:Türkiye örneği
Relation of corruption and economic growth: Example of turkey
  1. Tez No: 333665
  2. Yazar: FURKAN BEŞEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SAVAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Corruption, Economic Growth, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kamu görevlilerinin yetkilerini kişisel çıkar sağlama amacıyla kullanmaları şeklinde tanımlanan yolsuzluk; ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan çeşitli etkilere neden olmaktadır. Bu etkilerin her biri ayrı ayrı çalışma konusu olabilecek derinliğe sahiptir.Ülke ekonomileri için en önemli göstergelerden biri olan b?üy?ümeyi etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada yolsuzluk ve ekonomik b?üyü?me ilişkisi Tü?rkiye için incelenmiştir. Yolsuzluk ?üzerine yapılan çalışmalarda yolsuzluğun ekonomik bü?yü?meyi olumlu etkilediğini savunan gör?üşlerin yanı sıra olumsuz etkilediği görüşü? de savunulmaktadır. Bu tartışmalardan hareketle Tü?rkiye'de yolsuzluğun ekonomik bü?y?ümeyi nasıl etkilediği analiz edilmiştir.Birinci bölü?mde çalışmanın ana eksenini oluşturan yolsuzluk kavramı; nedenleri, t?ürleri ve ölçüm yöntemleri başlıkları altında teorik olarak ele alınmıştır.İkinci bölü?mde yolsuzluk ve ekonomik bü?yü?me arasındaki ilişkiyi ele alan literatü?r taraması yapılmış ve olumlu - olumsuz etkilediğine dair gör?üşler farklı yönleriyle değerlendirilmiş ve yolsuzluğun ekonomi ?üzerindeki etkileri belirtilerek uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan yolsuzluk ölçümüne ilişkin oluşturulan endekslerin gerçekleşmeleri sunularak yorumlanmıştır.Üçüncü bölümde, T?ürkiye verilerinden hareketle 1985 - 2012 ve 1985 - 2011 dönemleri için iki farklı ampirik analiz yapılmıştır. Zaman Serisi Analizleri ile elde edilen sonuçlar neticesinde yolsuzluğun ekonomik bü?yü?me ?üzerinde etkisi olduğuna dair anlamlı bir sonuç bulunamamıştır.Yolsuzluğun bü?rokratik engelleri ortadan kaldırma, bü?rokrasideki hantal yapıyı hızlandırma gibi nedenlerle b?üy?ümeyi olumlu etkileyeceğini ifade eden“tekerleri yağlama hipotezi”savunucularının iddialarının aksine Tü?rkiye için elde edilen sonuçlar yolsuzluğun ekonomik b?üyü?meyi etkilemediği yönü?ndedir. Ekonomik bü?yü?me sü?recini hızlandırma amacıyla politika yapıcılar farklı farklı yöntemler uygulayabilecekleri gibi yolsuzluğun da bü?yü?meye etkilerini araştırmalı ve buna uygun politikalar uygulamalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Corruption is defined as the use of power for the purpose of personal gain by the public officials which have various economical, political and social effects. Each of these effects can be subjet of study. There are lots of factors affect economic growth that one of the most important indicator for economic situation of a country. In this study relationship between corruption and growth is analyzed for Turkey. Studies which are focused on corruption showed that there different views effects of corruption on economic growth. One of these view claim that corruption has positive effects on growth on the other side just of the opposite view claim corruption has negative effects on economic growth. Moving the debate effects of corruption on economic growth examined for Turkey in this study.In the first chapter, defining corruption, causes, types and measurement methods of corruption discussed.In the second chapter of study, review of the literature about relation between corruption and economic growth; different views about positive-negative effects of corruption on growth, realizations of corruption that published by international organizations is presented.In the last chapter, two different ampirical studties has been done for the Turkey in the period of 1985 - 2012 and 1985 - 2011.Results show that corruption has not effects on economic growth in Turkey which analyzed the method of Time Series Analysis.On the contrary of“grease the wheels”hypothesis which claimed that corruption have positive effects on economic growth as removal of bureaucratic obstacles, accelerating cumbersome bureaucratic situation, we find corruption has not effect on economic growth for Turkey. Policy makers can apply lots of policy for accelerating economic growth and they should research effects of corruption on economic growth and they make policies which are valid for their countries.