2008 küresel ekonomik krizin Türkiye işgücü piyasalarına etkileri
The effects of the global economic crisis of 2008 on lobour market in Turkey
  1. Tez No: 333697
  2. Yazar: FULYA BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Ekonomik Kriz, Türkiye İşgücü Piyasası, İşsizlik, Global Economic Crisis, Unemployment, Labor Market
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Küresel ekonomik kriz 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde konut sektöründe başlamış, 2008 yılında ise patlak veren kriz Avrupa'ya ve gelişmekte olan ülkelere yayılmıştır. Küreselleşmenin de artmasıyla dünyada yaşanan krizlerden ülkemizde hızla etkilenmeye başlamıştır. Ülkemizde etkilerini 2008 yılının ikinci yarısından itibaren göstermeye başlamış olan bu kriz, her ne kadar finans kesiminde ortaya çıkmış olsa da, reel sektöre de yayılarak etkisi altına almıştır.Bu çalışmada; yaşanan bu krizin, nasıl ortaya çıktığı, işgücü piyasalarına etkileri ve bu krize karşı ülkemizde ne gibi önlemler alındığı araştırılmıştır. Küresel krizin Türkiye'de işgücü piyasasına etkileri temel alınarak yapılan bu çalışmada, istihdam olanaklarının azaldığı, var olan istihdamın daraldığı, bunun yanında işyerlerinin kapanması ve çalışanların işten çıkarılması ile işsizlik oranının arttığı görülmüştür. Ayrıca reel ücretlerde düşüş ve kayıt dışı istihdamda artış saptanmıştır. İşsizliğin artması ile beraber hem işçi hem de işveren açısından yararlı olan işsizlik ödeneğinde ve kısa çalışma ödemelerinde de artış olmuştur.Ekonomik krizin işgücü piyasasına olumsuz etkilerinin giderilmesi için bir dizi düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Özellikle işsizliği azaltmak amacıyla daha aktif istihdam politikaları uygulanmaya konulmuş ise de işsizlik oranında istenilen düzeye hala gelinememiştir ve ülkemiz açısından işsizlik büyük bir sorun olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The global financial crisis started with the housing market sector in the United States in 2007 and it is spread to Europe and other developing countries in 2008. Our country also started to be effected by the crisis around the world with the increasing globalization. This crisis, which started to show its effects on Turkey in the second half of 2008, emerged in financial fields but it is also spread to the real economy.In this study, how this crisis was emerged, the effects of it in the labor market and what kind of anti-crisis measures taken in Turkey were investigated. This study, based on the effects of the global crisis on the labor market, indicates reduced employment opportunities, reduction of existing employment, additionally it shows that as a result of closing down business offices and dismissal of the employees, the unemployment rate increases. Besides, decrease in real wages and in unregistered unemployment are determined. As the unemployment rate increases; unemployment allowance and short time benefits, which are usefull for both employees and employers, are increased.In order to eliminate the negative effects of economic crisis on the labor market, some regulations have been implemented. Even, more active employment policies are implemented, especially to reduce unemployment, it is not reached yet to the expected level in the unemployment rate and unemployment continues to be a major problem for our country.