Refah rejimleri bağlamında Türkiye'de güvenceli esneklik
Flexicurity in Turkey in the context of welfare state
  1. Tez No: 422206
  2. Yazar: ÇAĞRI KÜÇÜKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenceli Esneklik, İstihdam koruma mevzuatı, İstihdapolitikaları, Güney Avrupa refah devletleri, Türkiye işgücü piyasaları, Flexicurity, Employment protection legislation, Labour market policies, Southern Europe wellfare states, Turkish labour markets
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Güney Avrupa refah devleti modeli kapsamına giren ülkeler ve refah rejimi bu modele yakın kabul edilen Türkiye'de Güvenceli esneklik sisteminin nasıl gerçekleştiğini incelemektir. Bu bağlamda çalışmada, İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye işgücü piyasalarını düzenleyen mevzuatlar değerlendirilmiş, esneklik ve güvence uygulamaları karşılaştırmalı olarak ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Söz konusu karşılaştırmada esneklik boyutu, istihdam koruma mevzuatı ve sözleşme esnekliği çerçevesinde; güvence boyutu ise aktif ve pasif istihdam politikaları bağlamında ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, çalışmaya konu edilen ülkelerin, her ne kadar farklı sosyo-ekonomik şartlara, yasal altyapılara ve politik uygulamalara sahip olsalar da, güvenceli esneklik sisteminin gelişimi açısından benzerlik gösterdikleri tespit edilmiştir. Buna göre incelenen ülkelerde güvenceli esneklik sisteminin, refah rejimleri farklı olan diğer ülke gruplarıyla kıyaslandığında yeterince gelişmediği anlaşılmıştır. Bu durumun arkasında, incelenen Güney Avrupa ülkelerinin, güvenceli esneklik sistemini, 2008 yılında meydana gelen küresel finans krizinin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için bir araç olarak benimsemeleri ve buna bağlı olarak söz konusu ülkelerde Güvenceli esneklik sisteminin yakın zamanda gündeme alınması olduğu tespit edilmiştir. Krizin görece daha az etkilediği Türkiye'de ise güvenceli esneklik sistemi politika yapıcılar tarafından henüz gündeme alınmamış ve buna bağlı olarak sistem bileşenlerinin gelişimi açısından Türkiye'nin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında daha geri kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
“The purpose of this thesis is to review how the Flexicurity takes place in the countries that are included in the scope of Southern European welfare state model, as well as in Turkey whose welfare regime is considered close to that model. In this regard, the legislations that regulate the labour markets of Spain, Italy, Portugal, Greece, and Turkey are evaluated in this study, and flexibility and security applications are tried to be mentioned comparatively. In this comparative analysis, the flexibility aspect is discussed within the scope of employment protection legislation and contract flexibility, and the security aspect is discussed within the context of active and passive labor market policies. This research revealed that despite having different socio-economic conditions, legal infrastructures and political practices the above mentioned countries share similarities in terms of development of the Flexicurity system. Thus it is understood that the Flexicurity system in the studied countries did not develop enough compared to other country groups with different welfare regimes. It is determined that the reasons behind this situation are that the studied Southern European countries adopted the Flexicurity system as a tool to fight against the 2008 global financial crisis' negative effects, and that the Flexicurity system was put on the agenda recently in the countries in question. On the other hand, the flexicurity system has not been put on the agenda yet by the policymakers in Turkey which was relatively less affected by the very crisis, and therefore it is concluded that Turkey fell further behind compared to other countries when it comes to development of system components.”