Tanzimat'tan II. Meşrutiyet'e Türk şiirinde kan
Blood in Turkish poetry from reformation to constitutional monarchy II.
  1. Tez No: 333700
  2. Yazar: SAMET ÇAKMAKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kan, Sembol, Türk Şiiri, Tanzimat, II. Meşrutiyet, Blood, Symbol, Turkish Poetry, Ottoman Reformation, Constitutional Monarchy II
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kana mitolojik, kültürel ve dinî alanlarda çeşitli sembolik anlamlar yüklenmiştir. Bu durum tarih boyunca bir kan sembolizminin oluşmasını sağlamıştır. Hayattan ve toplumsal hafızadan ayrı düşünülemeyecek olan şiir alanında da bu kan sembolizmi değişik şekillerde karşımıza çıkar. Bu çalışmada 1860-1908 yılları arasını kapsayan Tanzimat?tan II. Meşrutiyet?e türk şiirinde kanın hangi anlamlarda kullanıldığı belirlenmeye çalışılmıştır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde kanın mitolojik, kültürel ve dini alanlarda hangi anlamlara geldiği açıklanmıştır. Ayrıca divan şiirinde kanın anlamları kategorize edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü 1860-1908 yılları arasında Türk şiirinde kana dayalı imge ve motiflerin kaynakları da dikkate alınarak incelenmesine ayrılmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen verilerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Various symbolic meanings has been installed to blood in mythological, religious and cultural fields. This situation led to the formation of the symbolism of blood throughout history. The poetry is unthinkable apart from the life and the collective memory, that the symbolism of the blood appears in the field of poetry different ways. In this study, from Reformation to II. Turkish Constitutional Monarchy, which covering the years 1860-1908, meanings of the blood used in poetry, are determined. In the introduction, some information has given about the aim, the importance and the method of the study. In the first part, bloods meanings in mythological, cultural and religious areas has explained. We also attempted to categorize the meanings of blood in divan poetry. The second part of the study allocated to the analysis of the blood-based images and motives between 1860-1908 in Turkish poetry. In the conclusion, a general assessment from the data obtained is made.