Housing finance systems: Applications in developed countries and Turkey
Konut finansman sistemleri: Gelişmiş ülkeler ve Türkiye uygulamaları
  1. Tez No: 333740
  2. Yazar: HAMZA GÜLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYUP BASTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Konut Finansmanı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), KİPTAŞ, Toplu Konut, Housing, Housing Finance, Housing Development Administration of Turkey (HDAT), KIPTAS, Mass Housing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İnsanoğlunun en önemli ihtiyaçlarından biri olan konut, bireyler ve ülkeler acısından sosyal ve ekonomik olarak çok büyük öneme sahiptir. Ayrıca, değerli ve önemli bir zenginlik olduğu için, konut, sahipleri tarafından şu an ve gelecekte kullanılabilecek bir servettir. Değeri ve maliyeti yüksek olduğundan, konut edinimi için ilave sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden, gerekli olan sermayeyi sağlamak amacıyla, ülkelerin birçoğu kendi konut finansman sistemlerini kurmuşlardır. Konut finansman sistemleri ülkeler arasında, aynı zamanda ülke içerisinde farklılık göstermekte olup, farklı uygulama yöntemlerine sahiptirler. Bu nedenle, bu çalışmada, konut edinimi için gerekli olan finansman yöntemleri ve bu yöntemlerin gelişmiş ülkeler ve Türkiye'deki uygulamaları anlatılmaktadır. Ayrıca, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİPTAŞ)'ın kurumsal gelişimi ve konut faaliyetleri çalışmada detaylı bir şekilde çalışılmıştır. TOKİ ve KİPTAŞ toplu konut üreticisidirler ve birçok farklı konut projesiyle Türkiye'deki bütün hane halklarının konut ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Housing is one of the most important requirements of human beings and has a great importance for individuals and countries socially and economically. It is also a valuable and important wealth that can be used by its owners as a current or future asset. Because of its value and cost, additional funds are required to obtain a housing unit. Therefore, in order to provide necessary funds, many countries have established their own housing finance structures. Housing finance systems vary among countries, as well as within countries, and there are differences in application. Based on this, housing finance systems and applications of these systems by different paths in developed countries and Turkey examined in this study. Furthermore, institutional development and housing activities of Housing Development Administration of Turkey (HDAT) and İstanbul Public Housing Corporation (KIPTAS) are examined in detail. HDAT and KIPTAS are mass housing providers and they also have different kinds of housing projects to meet the immediate housing requirements of all households in Turkey.