International sanctions and their impacts on İran's economy
Uluslararası ambargolar ve İran ekonomisi üzerine etkileri
  1. Tez No: 333741
  2. Yazar: MAHDİEH AGHAZADEH KHOEI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PHİLİPP AMOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Batı ülkeleri, ambargo, İran ambargoları, İran ekonomisi, nükleer energy, Amerika, United Nations, European Union, ambargoların etkileri, OrtaDoğu, birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD, Sanctions, International Sanctions on Iran, Iran?s Economy, Economic Sanctions, Western Sanctions, Nuclear Energy, Nuclear Program, Iran Middle East, United States, United Nations, European Union, Impacts of Sanctions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Ülkelerinin İran'a Nükleer programları nedeniyle uyguladığı ambargoların İran Ekonomisi üzerce etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla giriş bölümünden sonra İran' a ve Nükleer Programlarına yönelik uygulanan uluslararası ambargoların tarhı arka planı irdelenmektedir. Bu bölümde İran devrimlerinden sonra Amerika ve İran arasındaki politik ilişkilerle bağlantılı olarak uygulanan ambargoların sebep sonuç ilişkileri detaylı olarak tartışılmaktadır. Üçüncü Bölümde İran ekonomisinin temel makro ekonomik değişkenlerinin ambargolardan nasıl etkilendiği araştırılmaktadır. Bu bölümde enflasyon oranı, gayrisafi yurt içi hâsıla oranları, işsizlik oranları ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ortaya çöken değişmeler karşılaştırılmaktadır. Dördüncü Bölümde de uluslararası ambargoların İran ekonomisinin dış ticaretine, petrol sektörüne ve piyasasına, bankacılık ve finans sistemine ve parasal göstergelere etkileri incelenmekte ve değerlendirilmektedir. İran ekonomisinin uluslararası ambargolarından olumsuz olarak etkilendiği ancak İran Hükümetlerinin bu süreci daha iyi bir şekilde yönetebilseydi bu negatif tesirlerin daha da azaltılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Iran?s nuclear program and the west?s response have attracted a considerable attention from the international community since 2003. The United States, the United Nations (UN) and the European Union (EU) have imposed severe sanctions on Iran because of high distrust to the country?s pursuance of a nuclear program due to suspicion about nuclear weapon development. Iran has an especial position in the Middle East and any specific changes on this country could affect the security and situation of the region. This thesis accomplished in order to fulfill a gap of implementing a comprehensive study of the western sanctions on Iran and their impacts on Iran?s economy in detail; The current study intended to answer one of the most important questions in recent years which is ?what are the impacts of western multilateral sanctions on Iran?s economy?? the results provide a support for deriving to the conclusion that sanctions along with Iranian government economic mismanagement seriously affected Iran?s economy. Moreover, the details of the country economic problems will be given through analyzing the Iran?s macroeconomic indicators changes after the multilateral sanction years. Also, the impacts of the sanctions on Iran?s GDP; Unemployment rate; foreign direct investment export and import; Iran?s oil industry and oil market; banking and financial system; and inflation rate will be discussed.