Cengiz Dağcı'nın romanlarında kimlik ve bellek
Identity and memory in the works of Cengiz Dağcı
  1. Tez No: 333747
  2. Yazar: ABDULKADİR ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAYİ ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cengiz Dağcı, kimlik, bellek, Kırım, Cengiz Dağcı, Kırım, identity, memory
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada Kırım'lı bir yazar olan Cengiz Dağcı'nın 22 Eylül 2011'de vefatına kadar yazmış olduğu eserler kimlik ve bellek bağlamında incelenmiştir. Bu çalışmada Rus işgali altındaki Kırım'dan Stalin döneminde büyük sürgünle yerinden yurdundan edilmiş yazarın bu tarihsel süreçte kimlik ve bellek kavramlarına yaklaşımı ve bu kavramları eserlerinde nasıl işlediği irdelenmektetir.Yurdundan kopuş yazarda derin izler bırakmış ve sonraki yıllarda teşekkül eden edebi şahsiyeti, bu iki konunun etrafında şekillenmiştir. O bireysel bir trajedinin parçası değil bütün bir Kırım halkının derdini yüklenmiş ve adeta onların hafızası rolünü üstlenerek geçmişin acısını günümüzde de canlı tutmaya çalışmıştır. Yazar eserlerinde maruz kaldığı zülüm ve acıların yanında hep yurdunu, toprağını, köyünü, aslını, aidiyetini ele aldığı ve bunları belleğinde hala canlı tutarak hem kendi halkına hem okuyucularına hatırlatmaktadır.Çalışmada metne dayalı araştırma yöntemi kullanılarak eselerde geçen mekân ve kişiler, kimlik ve bellek bağlamında incelenmiştir. Çok yönlü bir konu sayılan kimlik ve bellek olgusu Cengiz Dağcı'nın eserlerinde ağırlıklı olarak işlendiği gözlenmiştir.İlk bölümde Kırım tarihine kısa bir bakış ve Cengiz Dağcı'nın hayatı hakkında bilgi verildikten sonra, sonraki bölümlerde psikoloji ve felsefeyi de ihtiva eden sosyolojik açılardan kimlik ve bellek incelenmiştir. Son bölümde ise Cengiz Dağcı'nın eserleri kimlik belleğin unsurları açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Crimean Tatar Cengiz Dağcı?s novels are analyzed from the point of identity and memory. The ultimate aim of the study is to search for the approach of the writer, who is expelled from his country, Kırım, invaded by the Russians during the reign of Stalin, towards identity and memory.The split from his country had a tremendous impact on him, and forming his literary personality in the following years and making him mainly focus on these two terms. He was burdened with grief of all Crimean people, not just with the part of his individual tragedy, so he took an active role in keeping alive the pains of the past. Along with cruelty, torture and grief that he was exposed to, the writer clearly tried to remind his readers and his nations of the country, the land or the village he belonged to by keeping alive all these in his memory.In terms of identity and memory, the places, objects and characters in the works of the aforesaid writer are analyzed using text based method. Identity and memory, which are considered to be multifaceted issue, are two main concepts which are focused in his works.In this study, Cengiz Dağcı?s personal history is taken into consideration along with Crimean history before touching the theory of identity and memory from the point of sociology as well as psychology and philosophy. Then, the works of Cengiz Dağcı are contextualized on the basis of subelements of identity and memory.