A comparative analysis of emerging financial centers: The case of Shanghai, İstanbul and Dubai
Yükselen finansal merkezlerin mukayeseli analizi: Şangay, İstanbul ve Dubai örneği
- Tez No: 333748
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Shanghai, Istanbul, Dubai, International financial center, comparative analysis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Birçok yeni finans merkezi son yirmi yılda meydana gelen ekonomik krizler neticesinde dünya sahnesine çıkmıştır. Londra, New York, Hong Kong, ve Singapur gibi zirvedeki küresel finans merkezleri için rekabet hızı pek değişmese de Şangay, Dubai ve İstanbul'da yeni ortaya çıkan finans merkezleri güç kazanmış, hızlı bir şekilde gelişmiş ve daha rekabetçi olmuşlardır. Çin, Türkiye ve UAE Şangay, İstanbul ve Dubai'yi öngürülebilir bir gelecekte gerçek bir uluslararası ve küresel bir finans merkezi haline getirmeyi amaçlamışlardır. Bu çalışmada genel itibariyle uluslararası finans merkezlerinin tarihsel gelişimleri; özel olarak ise Şangay, İstanbul ve Dubai'deki finans merkezlerinin gelişimleri incelenmiştir. Teorileri sentezleyerek ve akademik çalışmaları inceleyerek IFC formasyonu için kalkınma amaçlı bazı ortak önkoşulları sıraladık. Bu tezde yeni araçsal faktörler geliştirilmiş olup; Şangay, Dubai ve İstanbul'un potansiyel güç olabilirlikleri değerlendirilmiştir. Çalışmada yer alan analizin daha inandırıcı olması için mukayeseli çalışmalar yapılmıştır. Son olarak ise Şangay, İstanbul ve Dubai'nin uluslararası finans merkezleri olabilmeleri için bazı politika değerlendirmeleri yapılarak bu yerlerin güçlü ve zayıf yönleri ortaya konulmuştur.Anahtar Kelimeler :Şangay, İstanbul, Dubai, Uluslararası finans merkezi, karşılaştırmalı analiz
Özet (Çeviri)
Many newly emerging financial centers rushed up to the world stage after the financial crises of the last two decades; although the competitive rating has not changed significantly for the positions of top global financial centers like London, New York, Hong Kong and Singapore, emerging financial centers have gained a lot of power, developed rapidly and become more competitive, examples of which include Shanghai, Dubai, and Istanbul. China, Turkey and UAE all have set the goal to turn Shanghai, Istanbul and Dubai into truly global or international financial centers in a foreseeable future. In this thesis, we have first reviewed and summarized the historical experiences of development of international financial centers in general and Shanghai, Istanbul and Dubai in particular. Then we have concluded some common developmental preconditions for IFC formation through synthesizing theories and reviewing academic studies, and we have developed some special instrumental factors to evaluate potential powers of Shanghai, Istanbul and Dubai as emerging international financial centers. This thesis tries to make a comparative analysis to increase the persuasiveness of our evaluation. Finally, we have drawn some conclusions and policy evaluations about the strengths and weaknesses of Shanghai, Istanbul and Dubai to become international financial centers.