Instrumental use of foreign policy in pre-national election periods: Turkish case (2003 - 2013)
Ulusal seçim-öncesi dönemlerde araçsal dış politika kullanımı: Türkiye örneği (2003 - 2013)
- Tez No: 333766
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ALTINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: araçsal dış politika, seçim öncesi dönemlerde dış politika, AK PARTİ dış politikası, seçim öncesi dönemde Türk dış politikası, instrumental foreign policy, foreign policy in pre-election period, JDP foreign policy, Turkish foreign policy in pre-election period
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, seçim öncesi dönemde iktidarın dış politika kullanımı, Türkiye?nin son on yılı örneği üzerinde incelenmiştir. Araştırma sorusu, (Türkiye?nin) seçim öncesi dönemler(in)de dış politikanın araç olarak kullanılıp kullanılmayışıdır. Çeşitli benzer araştırma soruları ABD örneği için test edilmiştir ve seçim öncesi dönemlerde dış politikanın araçsal kullanımı, dış politika, ekonomi ve aday popülaritesi değişkenlerinin oluşturduğu bir koşulluluk içinde, tespit edilmiştir. Bu araştırma sorusu Türkiye üzerinde daha önce test edilmemiştir.Bu çalışma, dış politikanın araçsallığını iktidarın söylemi üzerinden incelemektedir. 2003 ? 2013 onyılı, seçim öncesi dönemlerin ?dış politika kullanımı? tespiti ile araştırılmaktadır. Bu amaç için, 88 Ulusa Sesleniş konuşması, dış politika atıfları (nın oranları) açısından incelenmiştir. Araştırma sorusu test edilmiştir ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ)?nin seçim öncesi dönemlerde artan dış politika kullanımı bulunmuştur, ki bu, 2007 ve 2011 seçim öncesi dönemlerde araçsal dış politika kullanımını işaret eder. Bununla birlikte, gelişen ekonomi ve adayın yüksek popülaritesi koşulluluk içinde yer alırken; iktidardaki AK PARTİ?nin seçim öncesi dönemlerde ?dış politika kullanımı? oranlarındaki artış, çok oy-artırıcı bir araç değildir; koşulluluk bağlamında daha çok olağan bir artıştır (2003 ? 2013 onyılı için.)Araştırma sorusunun cevabının ötesinde, iktidarın tüm on-yıldaki ?dış politika kullanımı? trendleri ve tutumları hakkındaki bulgular oldukça kıymetlidir. Ulusa Sesleniş konuşmalarındaki dengeli dış politika kullanımı ve AK PARTİ hükümetlerinin kristalleşen dış ilişkileri, açıkça gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the examination of incumbent?s foreign policy use during pre-election periods is done, on the example of Turkey?s last decade. The research question is whether foreign policy is used as an instrument in pre-election periods (of Turkey.) Several parallel research questions are tested on the US example, and the instrumental use of foreign policy in pre-election periods is verified, within a conditionality of foreign policy, economy, and presidential popularity determinants. Testing Turkey with this research question is never studied before.This study pursues the instrumentality of foreign policy through the discourse of incumbent. Whole decade of 2003 ? 2013 is investigated with the assessment for pre-election periods? ?foreign policy use?. For this aim, 88 Address to Nation speeches are investigated in terms of (the rates of) their foreign policy mentions.The research question is tested and found that there is the increasing ?foreign policy use? of incumbent Justice and Development Party (JDP) in pre-election periods, which appoints the instrumental use of foreign policy during 2007 & 2011 pre-election periods of Turkey. However, while the improving economy and high presidential popularity take place within the conditionality, the increase of ?foreign policy use? rates of incumbent JDP in pre-election periods is not a very vote-promoting instrument; it is more like an ordinary increase in terms of the conditionality (for 2003 ? 2013 decade.)Beyond the answer of the research question, the findings about the whole decade?s ?foreign policy use? trends and attitudes of incumbent are very valuable. The balanced use of foreign policy in Address to Nation speeches and the crystallization of foreign relations of JDP governments are precisely observed.