Manzûme-i Akâid-i Seyyidî(İnceleme-Tenkitli Metin- Sözlük-Dizin)
Manzûme-i Akâid of Seyyidî(İnceleme-Tenkitli Metin- Sözlük-Dizin)
  1. Tez No: 333767
  2. Yazar: GÜLSÜM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akâid-nâmeler- Mesnevi, Manzûme-i Akâid, Seyyidî, Akâid-nâmeler- Mesnevi, Manzûme-i Akâid, Seyyidî
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Mesnevîleri de kapsayan Türk Edebiyatı, bağrında halen günümüze ulaştırılmayı bekleyen nice önemli eserler bulunduran bir kültür hazinesidir.Bu çalışmada 17. yüzyılda yaşamış Seyyidî?nin mesnevî tarzında yazılmış Manzûme-i Akâid isimli eseri incelenip, tenkitli metni hazırlanmıştır. Eserin müellifi hakkında birçok kaynağa başvurulmuş fakat yeterli bir bilgiye ulaşılamamıştır. Eserlerinden edindiğimiz bilgiler ışığında hayatı ve edebi şahsiyeti hakkında bilgiler verilmiştir. Bu eser Fıkh-ı Ekber Tercümesi olması hasabiyle akâid-nâmeler arasında önemli bir yer tutar. Amacımız böyle değerli bir eseri Türk Edebiyatına tekrar kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
Turkish literature, that includes mesnevi, is a treasure house that consists of great amount of significant works. The current work analyses Manzume-i Akâid which was written in mesnevi manner by Seyiddin, who lived in the 17th century. A plethora of references were used in order to acquire information regarding the author. From the valuable information that was acquired from the text, both the individuality and literature personality of Seyiddin was completed. This work, which is the translation of Fikh-i-Ekber, is an important part of akâidnames. The purpose of the current thesis is to acquire and analyse such an important work for Turkish literature one more time.