Selim İleri'nin hikâyelerinde insan (Tipler-karakterler-meseleler)
The human in Selim İleri's stories (Types-charecters-topics)
- Tez No: 333783
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAYİ ÇOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Selim İleri, Türk hikâyesi, modernite, insan, yabancılaşma, yalnızlık, Selim İleri, Turkish norrative, modernity, human, alienation, loneliness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 488
Özet
Türk hikâyeciliğinde son kırk yılda kendine mahsus bir edebî dünya kurmayı başarmış olan Selim İleri?nin hikâyelerinde kurgulanan tipler/ karakterler ve işlenen meseleleriyle `insan? önemli bir yer tutmaktadır. İleri?nin hikâyeleri modern karakterleri ile çağımızın insanını ve meselelerini ortaya koyar. İleri?nin hikâyelerinde `insan?, modern dönemin bireyi olarak çağın kronikleşmiş meseleleri ile karşı karşıyadır. Hikâyelerdeki diğer unsurlar bu iki ana unsurun taşıyıcısıdır. Bizde bu doğrultuda çalışmamızda modern çağın `birey?ini ve `meseleler?ini İleri?nin hikâyelerindeki kurgu çerçevesinde inceledik Bireyin ana meseleleri; başta yabancılaşma ve yalnızlık olmak üzere mutsuzluk/ umutsuzluk, susku/iletişimsizlik, kent/ kentleşme, gitme isteği, nihilizm, intihar, inanç, aşk, cinsellik, nostalji/ geçmiş zaman, sınıfl toplum/ yoksulluk, bütün olumsuzluklara rağmen iyimserlik/ umut, muhalif kimliğin uzantısı olarak eleştiri ve özeleştiridir.
Özet (Çeviri)
Human takes an important place in the plots and characterizations of Selim İleri?s stories who succeded to establish a literary world of his own in the last forty years. İleri?s stories tell abaut the people and concerns of our century with their modern characters. In his stories, human, as an individual of modern era, faces with the chronical questions of the centruy. The other elements of the nerratives are based on these two major elements. In this direction, we analysed ?the individulal? and ?the concerns? of the modern era within the frame of İleri?s stories? set up in our studies.The main questions of person; firstly alienation and loneliness, hopelessness, miscommunication, city life, the desire to leave, nihilism, belief, suicide, faith, love, nostalgia, sexuality, poverty, optimism despite all of negativeness anda criticism and self-criticism related to an opposing identity.