Deconstruction of the epic Beowulf in John Gardner's novel Grendel and the film Beowulf and Grendel
Beowulf destanı'nın John Gardner'ın Grendel romanında ve Beowulf ve Grendel filminde yapı sökümü
- Tez No: 333782
- Danışmanlar: PROF. DR. BARRY CHARLES THARAUD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Beowulf, Grendel, Beowulf and Grendel, yapı söküm, destan, roman, film, Beowulf, Grendel, Beowulf and Grendel, deconstruction, epic, novel, film
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez Beowulf Destanı?nın Grendel romanında ve Beowulf ve Grendel filminde yapı söküm tekniği ile yapılan bir analizini sunmaktadır. Tez aynı zaman üç yapıtı konu, olay örgüsü ve karakterler açısından karşılaştırmaktadır. Beowulf destanı İngiliz Edebiyatında etkili bir eser olmuş ve farklı yazar ve film yapımcıları tarafından farklı şekillerde tekrar yorumlanmıştır. John Gardner Grendel romanında destandaki olayları yeniden yorumlar. Sturla Gunnerson?da Beowulf ve Grendel filminin destana dayandırır ve destanı farklı bir şekilde yorumlar. Destanın içeriğini farklı bir bakış açısıyla sunan bu uyarlamalar, destanı yeniden oluşturur. Bu yeni oluşumlar destandaki asıl olayları değiştirmese de bazı önemli değişiklikleri içermektedir. ?Yapı söküm? terimi bu noktada önem kazanır.?Yapı söküm? karmaşık bir tekniktir ve bu kavramın başlatıcısı olan Jacques Derrida tarafından tanımlanmamıştır. Fakat, Derrida?nın eserleri yakından incelendiğinde edebi bir eserin nasıl yapı söküme uğratılacağı hakkında bazı işaretler verdiği görülmektedir. Bu tez hem Grendel romanının hem de Beowulf ve Grendel filminin Beowulf destanını yapı söküme uğrattığını ve filmin destandaki olaylar hakkında daha iyi ve bütüncül bir anlatım sunduğunu iddia eder. İlk olarak, eserlerin olay örgülerini, arka planlarını ve farklı yorumlanmalarını ortaya koyar. Sonra, Derrida ve diğer yazarların eserlerinden faydalanarak ?Yapı söküm? kavramını tanımlamaya çalışır. Son olarak da roman ve filmin destanı nasıl yapı söküme uğrattığını her ikisini karşılaştırarak gösterir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an analysis of the epic Beowulf, the novel Grendel, and the film Beowulf and Grendel under the light of deconstruction theory. It also compares and contrasts the three works in terms of plot, characterization, and theme. The epic Beowulf is an influential text in English Literature and has been reinterpreted variously by different writers and filmmakers. John Gardner in his novel Grendel reinterprets the events taking place in the epic; Sturla Gunnarson also bases his film Beowulf and Grendel (2005) on the epic and interprets it in a different way. These novel and film adaptations of the epic, which display the contents of the epic from different points of view, reconstruct the epic. The reconstructions include crucial changes in the epic although the main events remain the same in all three works. The term ?deconstruction? gains importance at this point. It is a complex concept and is not defined by its initiator Jacques Derrida. However, when Derrida?s works are analyzed closely, we see that he gives some signposts about how to ?deconstruct? a literary work. The present thesis claims that although both the novel Grendel and the film Beowulf and Grendel deconstruct the epic Beowulf, the film deconstructs it better than the novel by giving a larger and more complete account of the events in the epic: First, my thesis examines the plot, background, and some different interpretations of these works; second, it tries to define ?deconstruction? in some works of Derrida and others. Finally, it shows how the novel and the film deconstruct the epic.