2008 Russian - Georgian war in the context of the South Ossetian conflict and its implications for South Caucasia
Güney Osetya sorunu bağlamında 2008 Rusya- Gürcistan savaşı ve Güney Kafkasya'ya etkileri
- Tez No: 333784
- Danışmanlar: PROF. DR. BERDAL ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Gürcistan, Rusya, Güney Osetya, Güney Kafkasya, Bölgesel çatışmalar, ABD, enerji, Georgia, Russia, South Ossetia, South Caucasia, Regional Conflicts, USA, energy
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu yüksek lisans tezinde 2008 yılında meydana gelen Gürcistan ? Rusya savaşının Güney Kafkasya?ya etkileri incelenmektedir. İlk bakışta, bu savaş her iki taraf için de çok stratejik öneme haiz olmayan küçük bir dağlık bölge için yapılmış gibi görünebilir. Ancak iki tarafı da savaşmaya iten bazı sebepler ve güdüler vardı. Bu beş gün süren kısa savaşın Gürcistan sınırlarını aşan önemli neticeleri oldu. Bu savaş Batı ve Rusya ilişkilerinde derin bir çatlak oluşturdu ve hem Güney Kafkasya?ya hem de bölge ile alakalı uluslararası siyasete etkileri oldu. Bu savaşla Kremlin Batı?nın Rusya?nın `etki alanına? nüfuz etme girişimlerine karşılık verme imkanını elde etmiş oldu. Rusya?nın bu savaşla Batı?nın çevreleme çabalarına karşı kendisini savunmakta olduğu da ileri sürülebilir. Batı ile çok yakın ilişkileri olan Gürcistan yönetimi için savaş ve sonrası dönem Batı?dan umdukları yeterli desteği alamadıkları için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Dolayısıyla, 2008 savaşı özellikle AB ve ABD gibi bölge dışı aktörlerin Kafkaslar üzerine olan jeopolitik rekabetteki limitlerini ve bölgedeki çatışmaların çözümüne sağlayabilecekleri katkıların yetersizliğini ortaya koydu. Ayrıca Rusya?nın savaştan sonra Güney Osetya ve Abhazya?nın bağımsızlıklarını tanıması ve bölgede artan askeri varlığı acaba yeni bir tür Rus Emperyalizmi mi doğuyor endişesine yol açtı. Bu bağlamda, bölgenin diğer ülkeleri olan Azerbaycan ve Ermenistan, savaştan sonra Rusya ve Batı ile olan ilişkileriyle alakalı dış politikalarında bazı değişikliklere gittiler. Savaşın sadece Gürcistan?ın değil ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan?ın da güvenliğini ilgilendiren sonuçları oldu. Bölge ülkelerindeki etnik problemler daha uzun yıllar çözümsüz kalacak ve Sovyetler sonrası çevrede yeni çatışma kaynakları üretecek gibi görünüyor. Son olarak bu kriz enerji meseleleriyle yakından bağlıdır. Yadsınamaz bir gerçektir ki Batı?nın bölgeye olan ilgisi enerji kaynakları ile doğrudan ilintilidir. Güney Kafkasya Avrupa ülkelerinin Rusya?ya olan enerji bağımlığını azaltacak alternatif bir enerji geçiş güzergâhıdır. Savaş sonrası bu yeni durum batılı güçleri bölgeyle alakalı politikalarını yeniden tanımlamaya ve bunun yanında Moskova ile olan ilişkilerini gözden geçirmeye zorlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the implications of the 2008 Georgian - Russian War for the South Caucasus. At first glance, the war was a small-scale confrontation that was fought over South Ossetia, a small mountainous region with no significant strategic value. However, both sides had some the motives and reasons to fight a war. This five-day war has had significant results that meant much more than Georgia. The war brought about a big rift in the Western ? Russian relations, and it has had implications for both South Caucasus and international politics over the region. With this war Kremlin had an opportunity to counter the Western attempts of penetrating into the Russia?s `sphere of influence?. It could also be argued that Russia was defending itself against Western containment efforts with this war. For Georgian administration that had very close relations with the West, war and the post-war situation were big disillusionment as they could not get adequate support that they had expected from the US and the EU. Therefore, the 2008 war also revealed the limits of the external actors particularly the EU and the USA in the geopolitical rivalry over the Caucasus and their incompetence to contribute to the solution of the regional conflicts in the region. In addition, Russian recognition of independence of South Ossetia and Abkhazia and increasing Russian military presence in the region after the war brought about a disturbing question whether a new kind of Russian imperialism is emerging. In this regard, other regional states, Azerbaijan and Armenia have made some adjustments in their foreign policies vis-à-vis their relations with Russia and the Western powers after the war. The war has had implications not only for the security of Georgia but also for Azerbaijan and Armenia. Ethnic conflicts of the regional countries seem to remain unsolved for many years to come, and they are likely to generate new sources of insecurity in the post-Soviet locale. Finally, the crisis is also closely linked with the energy issue. It is an unquestionable fact that the Western attention to the region is directly related with the energy resources. South Caucasus is an alternative transit energy route for the European countries which decreases their dependency on Russian energy. The new framework after the war would compel the western powers to redefine their policies for the region, and along with this, review their relations with Moscow.