İslam toplumunda emek ve sermaye
Labour and capital in İslamic society
- Tez No: 333798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR İLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslam Ekonomisi, İslam ve İktisat, İslam?da Emek, İslam?da Sermaye, Islamic economy, Islam and economy, Labour in Islam, Capital in Islam
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İslam, bilindiği üzere bin dört yüz yıldan fazla bir zamandır dünyanın farklı farklı birçok coğrafyasında kendisine tabi milyarlarca insanın benimsemiş olduğu semavi bir dindir. Sistem olarak ibadetleri, yasakları, meşru şeyleri, mübadeleyi, insan ilişkilerini, devletler hukukunu vb. birçok alanı düzenleyen bir takım prensiplere sahiptir. Dolayısıyla ekonomik hayatı kapsayan yaptırımlarıyla bu denli geniş bir insan kitlesini, yaklaşık bin beş yüz yıl gibi büyük bir zaman zarfında etkileyen bir dinin, paradigmik yapısını anlamak; tarihsel, sosyolojik ve iktisadi açıdan önem arzetmektedir. İşte bu çalışmada mezkur arzu ve ihtiyaçtan kaynaklı olarak İslam?ın ekonomiyle ilgili hükümlerinin, yine ekonomik hayatın iki önemli yapı taşı olan emek ve sermaye olgularıyla ilişkisi incelenmiştir. Emek ve sermaye konuları incelenmeye başlanmadan önce İslam?ın ekonomik hayatla ilgili bir takım prensipleri açıklanmış, konuyla ilgili çalışmalardan örnekler verilmiş ve diğer ekonomik sistemlerle arasındaki farklar kritiğe tabi tutulmuştur. Daha sonra ise İslam?ın emek ve sermayeyle ilişkili önemli hükümleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmış, modern zamanda bu pratiklerin uygulanış şekillerinden örnekler sunulmuştur. Bu çalışmada konu ile ilgili genel olarak kabul görmüş İslami prensipler ve uygulamalar, Kur?an ve Hadis gibi ana kaynaklardaki varlıklarıyla sadece nakledilmeye çalışılmış; ayıca bunlar hakkında mutlak olarak ispat etme ve delil gösterme yoluna gidilmemiştir.
Özet (Çeviri)
As is known, Islam is a celestial religion which millards of people adopt all over the world over 1400 years. It has some kind of principles which organize systematically many fields lıke: prayers, bans, rightful things, interchange, human relations, and law of nations. Thus it is important from the point of history, sociology and economics that, understanding a religions paradigmatic structure which affected large mass of people with its enforcements involving economic life for 1500 years. In this study,as it is mentioned above, it is examined the two keystone of economic lıfe labour and capital related to islam?s economic provision.Before examining the subjects labour and capital,a few principles related to islam?s economic life are explained, examples are given about other stıdies and the differences between other economic systems are criticised and later it is tried to give information about red-ink entry?s of islam?s labour and capital, also it is given examples of applications of these practices.In this study,the basic sources lıke Quran and hadith are tried to transplate with their purified forms and moreover; tried to prove and call evidence about these subjects.