Basın İş Kanunu'nda işverenin ücret ödeme borcu
Employer's duty of wage payment in Media Labour aw
  1. Tez No: 333828
  2. Yazar: MERYEM İSKENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TUNCAY KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Basın İş Kanunu, Gazeteci, Ücret, Gazetecinin Ücretinin Zamaninda Ödenmemesi, Yüzde Beş Fazlasıyla Ödeme Kuralı, Media Labour Law, Journalist, Wage, Late Payment of Journalist Wage, The Rule on Five Percent Extra Payment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Türk İş Hukuku?nda gazeteci ve işveren ilişkilerini ayrı bir kanunla düzenleyen, uygulamada kısaca Basın İş Kanunu olarak adlandırılan 1952 yılında kabul edilen 5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun, 1961 yılında 212 sayılı yasayla uğradığı önemli değişiklikler ve 2008 yılında yapılan eklemeler dışında yarım asrı aşkın bir süredir yürürlükte bulunmasına rağmen gerekli niteliğe kavuşamamış, basın iş çalışanlarının çalışma koşulları ve mesleki sorunları dikkate alındığında bu alanda çalışan kesimin haklarını koruma konusunda yetersiz kalmıştır. Kanunun hükümlerinin azlığı ve sistematik olarak yetersizliği, Kanun hükümlerinin yorumlanması açısından doktrinde ve uygulamada farklı görüşlerin ortaya çıkması ve doktrinde de çok fazla inceleme konusu yapılmamış olması, gazetecilerin sosyal ve ekonomik anlamda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmasına sebep olmuştur. Uygulamada gazetecilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri; işverenin, işçinin iş görme borcu karşısında yer alan ve iş sözleşmesinden kaynaklanan başlıca borcu olan ücret ödeme borcu konusunda karşımıza çıkmaktadır. İş sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerden olması sebebi ile işçinin işgörme edimi karşısında işverenin ödeme yükümlülüğü yer alır. İş görme karşılığında ücret ödenmesi, iş sözleşmesinin temel unsurlarındandır. İş sözleşmesinin temel unsuru olan ücret, işçinin emeğinin değeri ve karşılığı olduğu gibi işçilerin büyük çoğunluğunun tek geçim vasıtası olan önemli bir sosyal faktördür. Basın İş Hukuku alanındaki çalışmaların azlığı, ücret konusunun arz ettiği önem, görüş farklılıkları ve gazetecilik mesleğinin niteliğinden kaynaklanan sorunların ortaya konulması, uygulamaya ışık tutulması ihtiyacı ile 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, öğretideki tartışmalar ve yargı kararları eşliğinde Basın İş Hukukunda İşverenin Ücret Ödeme Borcu başlığı altında ücret ve ücret ile ilgili hükümler detaylı olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In Turkish Labour Law ?The Regulation of Relationships between Employees and Employers in Media No.5953?, which is widely referred to as ?Media Labour Law? in practice, is the Legislation Rregulating The Relationship Between The Journalist And The Employers for more than 50 years having have entered in to force in 1952. Despite the fact that the regulation was majorly amended in 1961 with Law No.212 and supplemented by additonal clauses in 2008, it still is falling short to qualify as fully comprehensive for protecting the rights of the media workers as regards to the working conditions and the proffesional problems that they face in the sector. The lack of provisions in the Law and the systematic insufficiency resulting in different doctrine and practical approaches when interpreting the provisions in the Law along with the fact that the law has not been subject to many researches in doctrine leads to journalists facing major problems in social and economical terms.The most prominent problem the journalists face in practice can be observed in the area of the service duty of the worker in return to the the employers? duty of paying wages. Since the work contract attributes a duty to both parties, the employer has to pay wage to the worker in return to the work perfromed. Wage payment in return to the performance of work is the core element of a work contract. Apart from being a core element in the work contract, the wage is a valuation and remuneration of the worker labour as well as an essential social factor being the only mean of existence for most of the workers.This thesis will argue in detail on the lack of research in the area of Media Labour Law, the importance of wage, the problems arising from differences in opinion and the other issues arising from the qualifications of the journalism proffession, analysis of the ?Regulation of Relationships between Employees and Employers in Media No.5953? in order to highlight the practical problems, discussions in doctrine, the analysis of the article on Employer?s Duty of Wage Payment in Media Labour Law with refference to the juridicial decisions made.