Beşinci kuşak ve sonrası Türk bestecilerinin çoksesli koro eserlerinin ritmik ve melodik yönden incelenmesi
The research of the polyphonic choral works of the fifth generation and later Turkish composers in terms of rhythm and melody
  1. Tez No: 333829
  2. Yazar: ARDA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DR. İSMAİL LÜTFÜ EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Bestecileri, Çağdaş Türk Koro Müziği, John D.White? ın Mikro analiz yöntemi, Melodi ve Ritim, Contemporary Turkish Composers, Contemporary Turkish ChoirMusic, John D. White's micro- analysis method, Melody and Rhythm
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kompozisyon Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışma, çağdaş Türk bestecilerinin ürettikleri özgün eserlerin ritmik ve melodik açıdan dilini anlamayı hedeflemektedir. Araştırmanın amaçları arasında eserin metnin, melodi ve ritim ile besteci tarafından nasıl ilişkilendirildiği konusu da yer almaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmada, çağdaş Türk bestecilerinin çokseli koro eserlerinde melodik ve ritmik yönden kullandıkları teknikler ve sistemler üzerine incelemeler yapılmıştır.Araştırmanın örnekleminde, çalışma evreninden seçilmiş 6 çoksesli koro eseri bulunmaktadır.Eserlerin melodik ve ritmik açıdan incelenmesinde kullanılan yöntem, John D. White?ın Mikro analiz yöntemidir. Söz konusu mikro analiz yöntemi, yukarıda sözü geçen eserlerde araştırmanın amacına uyarlanarak kullanılmıştır.Yapılan analizlerin sonucunda elde edilen verilerin, bestecilere, yorumculara ve araştırmacılara yararlar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the language of original works that contemporaryTurkish composers have produced in terms of rhtym and melody. Among the aims of thestudy, there is also the issue that how the work, text, melody and rhythm are connected bythe composer. Within this context, in this study, there have been researches on techniques and systems that contemporary Turkish composers have used in their polyphonic choralworks in terms of rhythm and melody.In the sample of the research, there are six polyphonic choral works chosen fromthe target population of the study.The method that is used in the research of works in terms of melody and rhythm,is John D. White's micro- analysis method. The micro- analysis method in question, hasbeen used by being adapted for the aim of the research in the works that have been mentioned above.It is thought that the data obtained at the end of the analyses made will provide help for composers, performers and researchers.