Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde kamu örgütlerinde yaşanan değişim
The change in the public organizations during the membership process to the European Union
- Tez No: 333827
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SELAMİ SARGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kurumsal yaklaşımlar, Avrupa Birliği (AB), eşleştirme projesi, örgütsel değişim, örgütsel değişime karşı direnç, institutional approaches, European Union (EU), twinning projects, organizational change, resistance to organizational change
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada, makro kurumsal ve örgütsel değişim yazınından yararlanılarak, kurumsal değişimin örgütsel etmenleri incelenmektedir. Uluslararası bütünleşme sonucunda bir ülkede yaşanan kurumsal değişimi etkileyen örgütlere özgü özelliklerin etkilerine odaklanılmaktadır. Bu amaçla çalışmada, bir örgütsel alandaki örgütlerin değişimi üzerinde, örgütlerin kurumsallaşma düzeyinin, değişimin büyüklüğünün, değişime karşı direnç düzeyinin ve örgütlerde değişim projelerini yürüten ekiplerin özelliklerinin etkili olacağı ileri sürülmektedir. Çalışmanın bu savı, Avrupa Birliği eşleştirme projesi çerçevesinde, Avrupa ülkelerindeki eş örgütlere benzeşme yönünde adım atan Türk kamu kuruluşlarındaki değişimler üzerinden sınanmaktadır. Yirmi dört kamu kuruluşunda bulunan 208 yetkili üzerine yapılan anket uygulaması ve proje final raporlarının incelenmesi sonucunda elde verilen veriler nicel analiz yöntemleriyle analiz edilmektedir. Araştırmanın bulguları, kamu kuruluşlarında değişime karşı direncin, değişimin büyüklüğüne, örgütlerin biçimsellik ve özerklik düzeyine bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Değişim projelerinin başarı düzeyinin ise, değişimin hangi örgütsel boyutta yapıldığına, direncin düzeyine, örgütün özerkliğine ve değişim ekibinin eğitim düzeyine bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Çalışmanın bulguları, bir yandan makro kurumsal yaklaşımın kısmi değişim tezini desteklerken, diğer yandan da örgütsel değişim yazınındaki tezlerin kamu kuruluşları için sorgulanabilir olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, utilizing the literature of macro-institutional and organizational change, organizational factors of institutional change are examined. As a result of international integration, the effects of characteristics peculiar to organizations that affects institutional change in a country is focussed on. For this purpose, in this research, it is asserted that the level of the institutionalization of organizations, the level of resistance to change, the characteristics of the teams conducting twinning projects in organizations are effective on the change of organizations in an organizational field. In the framework of European Union (EU) twinning projects, the thesis of this study is tested by the changes in Turkish public institutions taking steps through the direction of analogy in corresponding organizations in European Union (EU). The data collected after surveys among 208 officials in twenty-four public institutions and examination of project final reports is analysed with quantitative analysis method. The findings of this research prove that the resistance to change in public institutions is changed depending on the size of the change, the level of the formality and autonomy of the organizations. The research also shows that the level of the success in the twinning projects is changed depending on the dimension of the change in the organization, the level of resistance, the autonomy of the organization and the educational level of the project team. The findings of this research not only support the partial change thesis of macro-institutional approach but also connote that the thesises in organizational change literature are disputable for public institutions.