Devletten sivil topluma oryantalizmin üretimi ve asimilasyon politikaları: Baba beni okula gönder kampanyası örneği
From state to civil society production of orientalism and assimilation policies: Dad, send me school campaign
- Tez No: 333835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OZAN ERÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Education and Training, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Kürt sorunu, asimilasyon, eğitim politikaları, Kürt kadını, sivil toplum, Baba Beni Okul Gönder, Orientalism, Kurdish issue, assimilation, educational policy, Kurdish woman, civil society, Dad, Send Me To School
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Batıcı-modernleşmeci ve milliyetçi bir ulus-devlet olarak kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sınırları içindeki heterojen halkları yönetebilmek adına onları ortak bir ?modern Türk? kimliğinde sabitlemeye çalışmıştır. Yeni devletin sürekliliği için kurgulanan milli-modern kimliğin halka dayatılması süreci, devletin; bu kimliğin dışında kalan toplumsal gruplara yönelik asimilasyon siyaseti uygulamasını beraberinde getirmiştir. ?Batılı? devlet elitleri asimilasyonu düzenlerken, ideolojik ve pratik düzeyde Batı?yı; Batı?nın sömürgecilik deneyimini referans olarak kullanmışlardır. Batı, tahakküm kurmak istediği bölgelere sadece askeri ve siyasi mekanizması ile girmeyi yeterli bulmamış; yerlinin `kafasını? da değiştirmeye çalışmıştır. Sömürgecinin dilinde gerçekleştirilen eğitim bunun bir aracı olmuş; yerliyi eğitmek, ona Batılı değerleri benimsetmek ve onu medenileştirmek anlamına gelmiştir. Bu tez, Türkiye?de eğitimin Kürtler için farklı şekilde ve özümsemeye uygun olarak yapılandırıldığını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik eğitim stratejileri üzerinden göstermeye çalışmaktadır. Türk Devleti eğitimi, Kürtlerin medeniyete gireceği ve Türkleşeceği bir araç olarak kullanmıştır. Yatılılık, kadınları eğitmek, medenileştirmek gibi kolonyal eğitimden devralınan kavram ve uygulamalar; devletin Kürtlere yönelik iç-şarkiyatçı bakışını göstermektedir. Bu çalışma, bir taraftan Kürtlere oryantalist bakışın ve uygulanan asimilasyon siyasetinin sürekliliğini göstermeye çalışırken, bir taraftan 1990?larla birlikte bu eğitim ?proje?sinin öznesinin dönüşmesi sürecini anlamaya çalışmaktadır. 1980 sonrası neoliberal politikaların yerleşmesi ile sosyal niteliğini kaybeden Devlet, asimilasyonist eğitimi sivil toplum kuruluşlarına devretmektedir. Tezin örneklemi, Kürt kızlarının eğitilmesini amaçlayan bir ?sivil? toplum faaliyeti olarak Baba Beni Okula Gönder kampanyasıdır. Bu kampanya üzerinden hem Kürtlerin oryantalist kurgusunun yeniden üretim süreci, hem de asimilasyonun ?sivilleşmesi? anlamlandırılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Founded as a modernist and nationalist nation-state, Republic of Turkey has attempted to set the heterogeneous people inhabiting its lands within a collective ?modern Turkish? identity in order to govern them. The process of imposing the national-modern identity invented for the sustainability of the new state has brought about the state?s practices of assimilation policies intended for social groups excluded from this identity. While regulating the assimilation, ?Western? state elites referred to the West on the level of ideology and practice, and colonialism experience of the West. In this experience in which a `superior, modern, and universal? culture encounters a `different? culture/identity, the West was not content with infiltrating the regions it wanted to dominate only with its military and political mechanisms but also tried to change the `mind? of the indigenous people. Education that was realised in the language of the colonizers has been an instrument for that matter and it stood for educating the indigenous, making them adopt Western values, and civilizing them. This thesis argues that education is structured differently for Kurds in accordance with incorporation on education strategies intended for Eastern and South-eastern Anatolian regions. The Turkish state has employed education as a means for civilising and Turkifying Kurds. Concepts and practices taken over from the colonial education such as boarding education, educating women, civilising mission indicates the internal-orientalist perspective of the state towards Kurds. As this study attempts to demonstrate the continuity of orientalist perspective towards Kurds and of assimilation policies, on the other hand it scrutinizes the process in which subject of the education `project? has been transformed since the 1990s. Deprived of its social character following the establishment of neo-liberal policies in the post-1980 period, the state transfers the assimilationist education policies to non-governmental organisations. Sample of the thesis is the campaign ?Dad, Send Me to School? that attempts to educate Kurdish girls. Departing from this campaign, both reproduction of Kurds? orientalist fiction and ?civil? character of assimilation will be scrutinized.