Okul yöneticilerinin iş dışı internet kullanım (Siber aylaklık) davranışlarının incelenmesi
Analysis of non-work related internet usage (Cyberloafing) behaviours of school principals
- Tez No: 333847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KOCABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş Dışı İnternet Kullanımı, Kişisel İnternet Kullanımı, Değersiz Bilgisayar Kullanımı, Siber Aylaklık, Non-Work Related Internet Usage, Personal Web Usage, Junk Computing, Cyberloafing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği günümüz dünyasında, bilgisayarlar ve internetin, iş ve eğitim alanlarında sağladıkları imkânların yanı sıra bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. İş ortamlarında bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması, çalışanların mesai saatlerinde işyerinin sağladığı internet imkânlarını kişisel amaçları doğrultusunda kullanma eğilimi gösterdiği ve bu sebeple oluşan iş gücü kayıpları yapılan pek çok araştırma da karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda iş dışı internet kullanımına ilişkin okul yöneticileri üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamış olması konuyla ilgili yeni ve güncel bir araştırma alanı yaratmaktadır. Bu araştırmada, teknik ve endüstri meslek liselerinde görev yapan yöneticilerin değişik demografik özellikleri göz önünde bulundurularak iş dışı internet kullanım davranışlarının ve onları bu davranışlara iten gerekçelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan teknik ve endüstri meslek liselerinde görev yapan okul yöneticilerinin iş dışı internet kullanım davranış düzeylerinin ve bu davranışlara neden olan gerekçelerin neler olduğunun belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s world, information and communication technologies are rapidly improving, besides the facileness they provide in business and education fields, they bring along some negation. As the usage of the internet increases in the business field, in many researches it is discovered that the employees tend to use it in line with their personal stuff within working hours and thus cause loss of work power. Within this context, it now appears to be a must to do such a research in the education sector since no research has been done on the internet abuse of school administration staff. In this research it is aimed to study abuses and the motives for such behaviours of education managers at charge of vocational high schools, taking their demographic properties into consideration. Accordingly, this research will centre on the rate of such abuse of school managers at charge of vocational high schools schools on the European side of Istanbul and motives for such abuse.