Kapitalizm ve korku
Capitalism and fear
  1. Tez No: 333848
  2. Yazar: OLKAN SENEMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESTER RUBEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kapitalizm, Korku, Kaygı, Marx, Baudrillard, Tüketim, Üretim, Gösteri Toplumu, Özne, Öznellik, Debord, Tüketim Toplumu, Capitalism, Fear, Anxiety, Marx, Baudrillard, Production, Consumption, Society of the Spectacle, Subject, Subjectivity, Debord, Society of Consumption
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma kapitalist toplumda üretim ve tüketim alanındaki öznenin, Marx, Foucault ve Lacan'nın özne üzerine tartışmalarından hareketle korku ve kaygı üzerinde temellenen nasıl bir öznellik geliştirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Günümüzde kapitalist sistem devamlılığını sağlarken, insanı da kendisiyle birlikte dönüştürmektedir. Üretim ilişkileriyle kendisine bağladığı insanı gün geçtikçe çeşitlenen tüketim ürünleriyle de kendisine bağlamaktadır. Diğer taraftan kapitalizm dünyayı tehdit eden risklerin küresel düzeyde artmasıyla insanları korku durumlarını çoğaltan bir sistemdir. Bu çalışma kapitalist sistemin ilerlemesiyle birlikte insanların genel kaygı ve korku düzeylerinin arttığını, çalışmanın hayatta kalmak için zorunlu para kazanma kaynağı haline dönüşmesiyle, insanların üretim ilişkilerine mecburen eklemlenmesi sonucu yaşadığı korku ve kaygı durumlarını tartışmaktadır. Burada üretim ilişkilerinin bir egemenlik ilişkisine dönüşürken, çalışmanın bir statü halini alması, statü endişesini oluştururken, esnek üretime geçmeyle birlikte iş güvencesizliğinin getirdiği korku ve kaygıya değinildi. Diğer taraftan tüketimin artık bir ihtiyacı karşılamak yerine bizzat kendisinin bir ihtiyaç halini almasıyla tüketim toplumuna girdiğimizi ilan eden Baudrillard?dan hareketle, insanın salt kendisi istediği için değil, kendine ?rasyonel? diye sunulan davranışları yapmak, ürünleri tüketmek zorunda hissetmesiyle birlikte bu uyumlulaştırma sürecinin modern insanda açtığı korku ve kaygının varlığı ortaya konulmaya çalışıldı. Öznenin kapitalist toplumda artık nesneler, göstergeler ve resmin şiddetine maruz kaldığını tespit ettik. Büyüsü bozulan dünyada gösteri toplumu her şeyi temsile bırakıp kaçarken öznenin nasıl anlamsızlık dünyasında kaldığına ulaşıldı. Marx bize sosyalizm fikrini sunarken onu istememiz ve sosyalizmi kurmamızın en büyük nedenlerinden birisi olarak insanın kendi değerini kendi belirlemesi olarak ortaya koyar. Tüketim ve üretim ile çevrilmiş toplumun hiçbir zaman kendi değerini kendinin biçemediği, artık tükettikçe yok olan, sahip oldukça var olduğu yanılsaması yaşayan bir öznenin olduğu tespit edildi. Öznenin kendi değerini bulduğunu sandığı nesneler ve gösteri dünyası, yaşamanın anlamı gibi görünen üretim ilişkileri, öznenin kendisini kaybederek kendini gerçekleştirdiği, kendi hakikati olabilmek için başkası haline geldiği bir ortam olduğunun altı çizildi.
Özet (Çeviri)
This study aims to present how Subject is in the sphere of production and consumption in capitalist society. It also develops subjectivity discussions of Marx, Foucault, Lacan, which is basing on fear and anxiety. Currently, while capitalist system is providing the its? invariability, it transforms human being with itself. The reproduction of capitalist system does not bind human being itself with the relations of production, but also it binds the realm of consumption with the influence varying the commodity production. In that sense, the progression of capitalist system increases the levels of fear and anxiety in society. This study discusses the conditions of increasing fear, and anxiety levels. Since, within the changing purpose of working, people inevitably take part in working process in order to survive. In that study, ıt ıs stated that on one hand the relations of production have changed into authority relations, status anxiety occurs when work comes to a state of status. On the other hand, within the flexible production model, the job insecurity created anxiety and fear. Furthermore, As Baudrillard states consumption is not for providing the neccesities, it becam itself a neccesity. That is declaration of consumption society. In that sense, it is tried to be shown that, within not only human being desires for itself, but also, it feels to obligate the offers of ?rational? attitudes. That harmonization process causedfear and axiety in modern human being by being obliged to consume products. We have established that subject is no longer exposed to objects, indicators, and pictures. We have arrived in disenchanted World. While the society of spectacle are running away by leaving everything to representation, how the subject stayed in insignificance World. When Marx represents us the socialism idea. He puts the self-determination of value by subject as significant reason for desiring and establishing socialism. It is determined that, there is a subject who has the delusion of basing its? existence while possesing, and its? absence while consuming. It can never self-determine the value in the society which is surrended by production and consumption. It is highlighted that Show business became the place not only where the subject thinks, it has founded its? own value, but also where subject loses itsel, and self actualize itself in order to get its? own reality while it becomes another one.