Zekât, hac ve umre konularında Hanefî ve Şâfiîlerin farklı görüşleri ve dayandığı deliller
Different views and arguments of Hanafi and Shafi madhabs on the topics zakah, hajj and umrah
- Tez No: 333899
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SALİH KUMAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Zekât, Hac, Umre, Hanefî Mezhebi, Şâfiî Mezheb, İhtilaf, Zakah, Hajj, Umrah, Hanafî Madhab, Shafi Madhab, Dispute
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Zekât, hac ve umre gibi önem arzeden ibadet konularının değişik fıkıh ekolleri tarafından farklı yorumlanmış olması, çoğu zaman konuya hâkim olmayanların ve mezheplerin kaynaklarına inemeyenlerin yanlış değerlendirmelerine sebep olmaktadır. Birinci bölümde her iki mezhepten, mezhep kurucularından ve mezheplerin usûl ve sistematiğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde zekât, zekâtı verecek ve alacak olan kişilerden, hangi mallardan ve hangi miktarlarda zekâtın verilmesi gerektiği, zekât ile ilgili konularda Hanefî ve Şâfiî mezheplerin görüşleri ve delilleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde hac ve umre ibâdetleri hususunda iki mezhebin görüşleri, ihtilâf ettikleri meseleler, delilleri ile birlikte mukayeseli olarak anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Different prayer topics such as zakah, hajj and umrah as need a much of importance are interpreted differently by different schools of fiqh. But too often the people who do not understand this topics and who can not check the sources of madhab becomes a cause of incorrect assessments.In the first part says about the founders and the principles, systeme of both madhab.In the second partis considered the zakah,the people who must pay out zakah and who need to get it; also explaining the amount of zakah and the goods that should payd zakah from. And last of all there speaks about opinion and arguments of madhabs Hanafî and Shafi on the subject.In the last third part says about the opinion of two madhabs about hajj and umrah; their controversial moments, is explained in comparison with the evidence.