Hanefi mezhebinde zekât ve hac ahkâmı ile ilgili içtihat farklılıklarının usul açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the differences of interpretation related to zekât and hac of hanafid jurisprudence in the point of methodology
  1. Tez No: 287841
  2. Yazar: AKIN UTANGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbadet, İçtihat, Hanefî Mezhebi, İslam Hukuku, Fıkıh Usulü, Prayers, Interpretation, Hanafid Jurisprudence, Islamic Jurisprudence, Methodology Of Islamic Jurisprudence
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez, Hanefi Mezhebinde zekât ve hac örneğinden hareketle ibadetler konusunda ortaya çıkmış içtihat farklılıklarını incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, konusu ve kaynakları hakkında bilgi verilirken ikinci bölümde ibadet, taabbud ve ta'lil kavramları, ibadet hukukunun genel özellikleri ve Hanefi Mezhebinin içtihat usulü hakkında bilgi verilmiş, Üçüncü bölümde Hanefi Mezhebinde mezhep içi görüş farklılıklarının sebepleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Dördüncü bölümde, zekât ve hac ahkâmıyla ilgili Hanefi Mezhebinde var olan içtihat farklılığı örnekleri üzerinde durulmuş; beşinci bölümde ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.İnsan hayatında önemli yer işgal eden ibadetlerin asıllarında (özünde) içtihadın olmayacağı açıktır. Fakat zamanın ve şartların değişmesiyle uygulama noktasında birtakım içtihatların olduğu ve olabileceği muhakkaktır. Çünkü zaman ve şartların değişmesiyle ibadetlerin ifası sırasında bir takım düzenlemelerin yapılması, organizasyonun sağlanması, insanları, karşılaşabilecekleri sıkıntı ve zorluklardan kurtarmak bakımından gereklidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims the differences of interpretation appears from prayers with the example of ?zekât? and ?hac? in Hanafid Jurisprudence. The research consists of five chapters. In the first chapter, the aim subject and sources of the research are mentioned and in the second chapter, the concept of prayer, worship (taabbud) and reason (ta?lil), the general characteristic of prayer jurisprudence, methodology of interpratation of Hanafid Jurisprudence are shortly told. The reasons of the differences of opinion in Hanafid Jurisprudence are tried of mention in the third chapter.In the forth chapter, examples of the difference of interpratation, related to the rules of ?zekât? and ?hac? in Hanafid Jurisprudence are expressed. In the fifth chapter, the general evaluation of this study is done.We started, in this dissertation, with the explanation of prayers, interpretation and Hanafid Jurisprudence. The second chapter, examples from el-Asl, el-Mebsut, Fethu?l-Kadîr, Bedâiu?s-Sanâi? and Reddu?l-Muhtar were stadied and we also tried to find out the nature of the conditions which produced thise interpretations (ictihads).