İbn Fûrek'in tefsirdeki metodu
Ibn fûrek's method in the tafsir
- Tez No: 333901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Fûrek, Dirâyet Tefsiri, El Yazması Tefsir, Eş?arî Mezhebi, Tefsîru?l-Kur'ân, İbn Fûrek, Quranic exgesis of Dirayah, tafsir hand-written, al-Asha?riyya school, Tefsîru?l-Kur'ân
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İbn Fûrek VIII. Yüzyılda yaşamış çok yönlü bir İslâm bilginidir. Başta kelâm ilmi olmak üzere fıkıh, hadîs gibi birçok alanda eserler veren müellif, Eş?arî Mezhebi içerisinde, mezhebin kurucusu olan Ebû Hasen el-Eş?arî?den sonra üçüncü kuşakta yer alan önemli bir ilmî şahsiyyettir. Ebû Hasen el Eş?arî?nin görüşlerini sistemleştirerek mezhebin genel çerçevesini çizmiştir. Çağdaşı olan Bâkıllânî ile beraber, mezhebin görüşlerinin yayılmasında son derece etkin olmuşlardır.İbn Fûrek?in yüze ulaşan eserleri arasında bir de tefsiri vardır. Bu tefsirde İbn Fûrek genelde Eş?arî Mezhebi?ne, özel olarak da kendine ait bazı görüşleri yansıtmıştır. Haberî sıfatların bu mezhep içerisinde te?vîl edilmeye ve kabul görmeye başlamasının ilk adımı olarak değerlendirebileceğimiz İbn Fûrek yaklaşımı, bu tefsirde net bir şekilde görülebilmektedir. Tez; giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İbn Fûrek?in yaşadığı dönemin sosyal ve ilmî hayatı, kendisinin hayatı, eserleri ve çalışmamıza konu olan Tefsîru?l-Kur'ân?ın genel özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde ise, tefsirin rivayet ve dirayet açısından izlediği yöntem ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
İbn Fûrek is a Islamic Scholar has been lived at VIII age. This name is a personality has gived a lot of works in different fields like as Islamic Philosopy, Islamic rule and Hadith etc?and he comes in the third degree after Imam ebu?l-Hasan al-Aş?arî. Ibn Fûrek has sistematized eş?ari sector?s ideas and general thoughts. He had an huge role in spreading of his sector with Bakıllani?s companion.Ibn Fûrek has got a commentary of Quran as well among his works had reached to hundred. In that commentary Ibn Fûrek has reflected his and his school?s views. His understanding that we can look on as a first step in al-Asha?riyya school in the interpretation (ta?wel) of some allegorical verses of Quran can be seen in his commentary clearly.My thesis has been arranged as an introduction and two sections. In the first section I have focused the social and scientific conditions in Ibn Fûrek?s, his life story, his works and general featurs of his commentary. In the second section, commentary?s rewayah and derayah aspect has been examined. In this context his approach to concepts of tafsir, the methodology of tafsir and the reflections of his views on his tafsir.