İstanbul tarihi yarımada'da kültür turizmi stratejileri: Aktörler, yeni yaklaşımlar
Cultural tourism strategies in İstanbul historic peninsula: Actors, new approaches
- Tez No: 333957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASU AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültür Turizmi, Alan Yönetim Planı, İstanbul Tarihi Yarımada, Cultural Tourism, Site Management Plan, Istanbul Historic Peninsula
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde kültür turizmi, turizm endüstrisi içinde en yüksek büyüme oranına sahip turizm türleri arasında gösterilmektedir. Özellikle kültürel miras alanlarında kültür turizminin tercih edilmesi uluslararası kuruluşlar tarafından önerilmektedir. Tamamı sit alanı ilan edilen İstanbul Tarihi Yarımada için de turizme, kültür turizmi açısından bakılması gerekliliğinden bahsedilmektedir. Bu çalışma, zengin kültürel mirasa sahip olan Tarihi Yarımada?da geliştirilmekte olan kültür turizmi stratejilerinin değerlendirilmesi ihtiyacının gözlemlenmesi neticesinde hazırlanmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde, Tarihi Yarımada hakkında bilgiler verilmekte ve kültür turizminin Tarihi Yarımada için gerekliliğinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde, 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı incelemesi yapılmış ve özellikle planın turizmle ilgili ortaya koyduğu ilkelerin altı çizilmiştir. Üçüncü bölümde, Tarihi Yarımada Yönetim Planı bölge turizmi hakkında getirdiği öneriler açısından ele alınmaktadır. Dördüncü bölümde, Tarihi Yarımada turizmini yakından ilgilendiren İstanbul Turizm Ana Planı incelenirken beşinci bölümde söz konusu planların Tarihi Yarımada kültür turizmiyle alakalı ortak çıktıları ortaya konulmaktadır. Değerlendirme bölümüyle son verilen çalışma, Tarihi Yarımada kültür turizmiyle ilgili çalışmaların koordinasyon içerisinde hayata geçirilmesini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the cultural tourism is shown as one of the fastest growing tourism types. International institutions recommend cultural tourism especially for the areas which can be described rich in terms of cultural heritage. Knowing that the whole historic peninsula is a protected site, the need for cultural tourism in the area is also mentioned. This dissertation is prepared based on the observation that the Historic Peninsula of Istanbul ? which has rich cultural heritage ? needs development of cultural tourism strategies. In the dissertation?s first chapter, information about the historic peninsula is given and the historic peninsula?s need for cultural tourism is mentioned. In the second chapter, Istanbul Provincial Environmental Plan Scaled 1/100.000 is examined especially in terms of its outputs on tourism. In the third chapter, the Historic Peninsula Site Management Plan and its recommendations about the region?s tourism are discussed. In the fourth chapter, Istanbul Tourism Master Plan, which is closely related with the Historic Peninsula, is examined. In the fifth chapter, the common cultural tourism outcomes of these plans are revealed. In the last chapter which includes the discussion part, it is defended that the studies about Historic Peninsula?s cultural tourism should be actualized in coordination.