12-14 yaş arası ilköğretim öğrencilerinin öz güven düzeylerinin voleybolda servis atma becerisi üzerine etkisi
The effect of self-confidence level of primary school students between 12 and 14 year old over serving ability in volleyball the effect of self confidence level of primary school students between 12 and 14 year old over serving ability in volleyball
- Tez No: 334003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHİBE AKANDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, voleybol, egzersiz, özgüven, servis atma, Children, volleyball, exercises, self-confidence, serving ability
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, 12-14 yaş grubu ilköğretim öğrencilerinin özgüven düzeylerinin voleybol egzersizine bağlı incelenmesidir. Çalışmanın örneklem grubu Saraçoğlu Toki Mustafa Çetin Ortaokulu?nda okuyan 12-14 yaş grubu 80 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan çocukların özgüven düzeylerini belirlemek için ?Piers-Harris (1984) tarafından geliştirilen ve Öner (1996) Türkçe?ye uyarlanan Özgüven Ölçeği (Self- Concept Scale) kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde One-Sample Kolmogorov-Smirnov testi, Independent-sample T testi ve Paired-sample T testi kullanılmıştır. Özgüvenin isabet üzerine etkisi ise regresyon analizi ile test edilmiştir. Bu çalışmada hata düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.Sonuç olarak, 12-14 yaş grubu ilköğretim öğrencilerinin özgüven duygusunun voleybol egzersizine bağlı incelenmesi amacı ile yapılan çalışmada, Voleybol egzersizi yapan çocukların özgüven düzeylerinin servis atma becerisi üzerine etkisinin incelenmesi amacı ile yapılan araştırmada, Bayan deneklerin özgüven son test guruplar karşılaştırılmasında, deney ve kontrol gurupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Erkek deneklerin isabet ön test ve isabet son test karşılaştırılmasında, deney ve kontrol gurupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Voleybol egzersizi yapan deney grubu son test puanları anlamlı derecede ön test puanlarından daha yüksek bulunmuştur. Bayan ve erkeklere ilişkin özgüven ön test ve özgüven son test değerlerinin anlamlı olduğu gözlemlenmektedir. Kadın ve erkek deneklerde, özgüven ön test değerleri ile isabet ön test değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda 12-14 yaş grubu çocuklarda voleybol egzersizinin özgüven duygusunu olumlu yönde etkilediğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In order to determine self-confidence level of students participting in the research, selfconseft scale developed by Piers-Harris (1984) and adapted to Turkish by Öner (1996) was used.One-sample Kolmogorov-Smirnov, İndependent-sample T and paired-sample T tests were used for data analysis. The effect of self-confidence over hitting was tested with regression analysis.To conclude, in the present study conducted to examine self-confidence level of students on serving ability related to volleyball,In the present study conducted to examine whether self-confidence level of students affect serving ability or not;In the comparison of pre-test and post test results of the experimental male and female groups, there is a statistically significant difference between pre-test and post-test results. In the comparison of hitting pre-test and post-test of experimental males, there is a statistically significant difference betwen experimental and control groups.