Major abdominal cerrahi geçiren tip 2 Diabetes mellitus hastalarında %6 hidroksietil nişasta solüsyonunun kan glukoz düzeyi ve hemodinami üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of 6% hydroxyethyl starch solution on blood glucose level and hemodynamic circulatory system in Type 2 Diabetes mellitus patients with major abdominal surgery
  1. Tez No: 334017
  2. Yazar: FİLİZ METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YELKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, hidroksietil nişasta, hemodinami, kan glukozu, Type 2 diabetes mellitus, 6% hydroxyethyl starch, hemodynamic circulatory system, blood glucose
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmanın amacı major abdominal cerrahi geçiren tip2 diabetes mellitus hastalarında kullanılan %6 hidroksietil nişasta solüsyonunun kan glukoz düzeyi ve hemodinami üzerine etkilerini araştırmaktır.Çalışma major abdominal cerrahi planlanan ASA II-III Tip 2 diyabetik 18- 65 yaş arası 37 erkek, 23 kadın hasta olmak üzere 60 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele olarak 30? ar kişilik 2 gruba ayrıldı. Operasyon masasına alınan hastalar elektrokardiyogram(EKG), kan basıncı ve periferik oksijen satürasyonu(Spo2) monitörizasyonu yapılarak takipleri alındı. Kapiller kan glukozu ölçüldü. Kontrol değerleri kaydedilerek glukoz, insülin ve potasyum içeren GİK solüsyonu başlandı. Grup 1?deki hastalara %0,9 sodyum klorür 4ml/kg/saat hızda, Grup 2?deki hastalara %6 hidroksietil nişasta(HES)(130/0.4) solüsyonu 10ml/kg/saat hızda başlandı ve indüksiyondan 60 dk sonrasına kadar devam edildi. KAH, SAB, OAB, DAB, SpO2 değerleri intravenöz sıvı infüzyon öncesi, anestezi indüksiyon sonrası 1. dk, 15.dk, 30.dk, 60.dk, ekstübasyon sonrası, postoperatif 1.saatte kaydedildi. Kan glukoz seviyesi ölçümleri; intravenöz sıvı infüzyonu öncesi(T0), indüksiyon sonrası(T1), indüksiyondan 1 saat sonra(T2), operasyon bitiminde(T3) ve postoperatif 1.saatte(T4) yapıldı. Her iki grup arasında kalp hızı, kan basıncı ölçümlerinde ve kan şekeri değerlerinde meydana gelen değişimler istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak Tip2 diyabetik hastalarda %6 HES(130/0,4) solüsyonunun kan şekeri düzeyi ve hemodinami üzerine olumsuz etkisinin olmadığını istatistiksel olarak tespit ettik. Diyabetik hastalarda %6 HES(130/0,4) solüsyonunun güvenilir bir şekilde kullanılabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search into the effects of 6% hydroxyethyl starch solution, which is used in Type 2 diabetes mellitus patients who have major abdominal surgery, on blood glucose level and hemodynamic circulatory system. The study is conducted with ASA II ? III Type 2 diabetic 60 patients from 18 to 65 years, 37 in male 23 in female, who are intended to have major abdominal surgery. Patients are divided into two groups in 30 randomly. Operated patients follow-up is made by monitoring electrocardiogram, blood pressure and oxygen saturation. Capillary blood glucose is measured. GIK (glucose-insulin-potassium) solution is given by recording control values. 0,9% sodium chloride is given in 4ml/kg/hr to the patients in Group 1, 6% hidroxyetyl starch(HES) (130/0,4) solution in 10ml/kg/hr to the patients in Group 2 and is continued until after 60 minutes. Heart rate, sistolic, diastolic and mean pressure and oxygen saturation values are recorded in pre intravenous liquid infusion, post anaesthesia induction in 1.min , 15.min , 30.min , 60.min , post extubation , the first postoperative hour. Blood glucose level measurements are carried out; pre intravenous liquid infusion(T0) , post induction(T1) , 1 hour after induction(T2) , end of the operation(T3) and first postoperative hour(T4). Variations which ocur in heart rate , blood pressure and blood glucose are not meaningful statistically in both groups. Consequently , it is statistically identified that 6% HES solution does not have negative effects on blood glucose level and hemodynamic circulatory system in Type 2 diabetic patients. It is deduced that 6% HES (130/0,4) solution can confidingly be used in diabetic patients.