3-6 yaş çocuklarına uygulanan disiplin yöntemleri
The Disciplinary methods imposed upon 3-6 year old children
- Tez No: 33405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Z. NAZAN ALPARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Halk Sağlığı, Home Economics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Çocuk. Çocuk Gelişimi, Çocuk istismarı. Çocuk Eğitimi. Disiplin, Child. Child Development. Child Abuse. Child Education, Disciplinary. Methods
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırına Adana II Merkezinde yasayan iki farklı sosyo kültürel düzeydeki ailelerin 3-6 yas çocuklarının eğitiminde uyguladıkları disiplin yöntemlerini tanımak ve bu yöntemlerin uygulanmasını etkileyebilecek ailesel, ekonomik, kültürel etmenler araştırmak amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmaya Sağlık Ocağına başvuran ve çocuklarını Okul öncesi Eğitim Kurumlarına göndermeyen 100 ve çocuklarını Okul öncesi Eğitim Kurumlarına gönderen 100 olmak üzere toplam 200 ebeveyn ile görüşülmüştür. Genel olarak olumsuz disiplin yöntemlerini anneler babalardan daha fazla kullanmaktadır; Dayak atan annelerin yüzdesi $36.3 iken. babaların yüzdesi %25'tir. Yine annelerin %12.5'i, babaların ise %5'i çocuklarını sözle hor görmektedir. Annelerin %21.9'u çocuklarını korkuturken, babaların £75 'i çocuklarını korkutmaktadır. Annelerin çocuklarını küçümseme oranı SKL1.3 iken, babaların %5'tir. Annelerin %11.3'ü çocuklarına beddua ederken, babaların yalnızca %5'i beddua etmektedir. Annelerin %22.5'i çocuklarına küsmeyi bir disiplin yöntemi olarak uygularken, babalarda bu oran %5'tir. Annelerin %13.8'ine karşılık babaların £75" i çocuklarına aldırmaz şekilde davranmakta, tek basına odaya bırakma oranı ise annelerde %13.8. babalarda %7.5'tir. Sözel disiplin yöntemlerinden azarlama, küsüp konuşmama, sevdiği şeyden mahrum etme. konuşarak hatasını kabul ettirme, tek basına odaya bırakma ve gözardı etme genellikle çocuklarını Okul öncesi Eğitim Kurumlarına gönderen, eğitim düzeyi yüksek, az çocuklu çocuklar, planlanmış olan, anlaşarak evlenen, kendilerini orta ve üstü ekonomik grupta hisseden aileler tarafından daha çok uygul anmaktadır. Dayak, sevgiyi esirgeme, beddua etme, korkutma yöntemleri de. Sağlık Ocağına başvuran ve çocuklarını Okul öncesi Eğitim Kurumlarına göndermeyen, eğitim düzeyi düşük, çok çocuklu, görücü usulüyle evlenen, çocukları planlanmayan, fakir aileler tarafından daha fazla kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study has been designed to analyse the disciplinary methods adapted for 3-6 year olds in two groups of families (100 families each) belonging to two different socio-economic groups living in Adana. The disciplinary methods used are defined and the differences in application and acceptance of various methods are analysed with respect to various individual cultural, social and economic characteristics such as age and education of parent, type of family, feeling of economic status etc. It was found that negative disciplinary methods were used more frequently by mothers. Battey was used by 36.3% of mothers and 25.0% of fathers. Children were threatened by 21.9% of mothers and 7.5% of mothers. The rate of belittleling was 11.3% for mothers and 5.0% for fathers; and these rates were 22.5% and 5.0% respectively for cursing. Ignoring the child and closing him alone in a room were also methods more frequently made use of by mothers. Verbal disciplinary methods were found to be adopted more frequently by parents who are educated, of higher economic status, who sent their children to pre-school education instutions. and who had planned the birth of the child. Physical disciplinary methods were adopted more frequently by parents who were interviewed at the health center, having less education, more children and relatively lower socio-economic status.